>Delte erfaringer fra integreringstiltak

Innhold

Hotelldirektør Loreta Gomez ved Strawberry Quality Hotel Sarpsborg, arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og prosjektleder Marianne Skjold Heines ved St.Marie læringssenter

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Delte erfaringer fra integreringstiltak

Publisert: 10.08.2023

Mandag besøkte arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen Sarpsborg, hvor hun fikk høre mer om de kommunale integreringstiltakene Hotellkompetanse og Bransjekompetanse i norskopplæring i regi av St.Marie læringssenter.

Begge de lokale prosjektene har fått prosjektmidler fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

Møtte deltakere

Mjøs Persen fikk møte flere tidligere deltakere i prosjektene, deriblant Marybeth Johansen som fikk jobb på hotell, Hitham Mahdi som brukte opplæringen på teknisk drift for å få jobb som vekter og inn i fagbrev som elektriker, og Zainab Ibrahim Omar fra bransjeklassen som fikk praktisk opplæring på kjøkkenet ved hotellet på Grålum.

Gjennom prosjektet Hotellkompetanse fra 2020 som var et samarbeid mellom St.Marie læringssenter, Strawberry Quality hotel Sarpsborg og NAV team flyktning, var målet at deltakere fra introduksjonsprogrammet og St.Marie læringssenter skulle kvalifisere seg til å arbeide på hotell innenfor servitør, kjøkkenassistent, teknisk drift eller renhold. Prosjektet ble avsluttet på grunn av pandemien.

Samarbeid med lokale bedrifter

Prosjektet Bransjekompetanse i norskopplæringen er et samarbeid mellom Strawberry Quality Hotel Sarpsborg, St. Marie læringssenter, barnehageenheten i kommunen og ulike butikker og kafeer i Sarpsborg. Bransjene er valgt da deltakerne får praktisert det norske språket daglig, det er behov for arbeidskraft i bransjen og det er mulig å bli ansatt uten formell utdanning.

Bransjekompetanse hadde oppstart med en klasse skoleåret 2022/2023. Deltakerne gjennomfører først en måned norskopplæring kombinert med kunnskapsopplæring om bransjen og arbeidsgiveren de skal utplasseres i. Deretter får de praktisk opplæring i bedrift tre dager i uka kombinert med norskopplæring på læringssenteret de to andre hverdagene, og tett oppfølging fra norsklærer og mentor. Opplæringen er tilpasset den enkelte elev, og lærer følger opp deltakerne både i klasserommet, på skolen, og ute i bedriftene.

Målet er at deltakerne i løpet av et skoleår skal kvalifisere seg til å arbeide på hotell eller i barnehage, og i tillegg lære norsk med fokus på muntlig språk. I tillegg får deltakerne en arbeidstakerkompetanse gjennom at de gjennomgår en fullverdig jobbsøkerprosess for å få å få plass i klassen. Deltakerne matches gjennom denne prosessen med rette arbeidsgiver for å øke muligheten for arbeid etter endt deltakelse i klassen.

-Vi har fullført én hotellklasse i 2020, og én bransjeklasse i juni i år. Både underveis og i etterkant ser vi at klassen har betydd mye for den enkeltes framtid og integreringsreise. For å få til gode kvalifiseringsløp er vi avhengig av gode samarbeidspartnere, sier prosjektleder Marianne Skjold Heines ved St.Marie læringssenter.

Viktig samarbeid

Sarpsborg er en levekårsutsatt kommune, og utfordringsbildet er sammensatt. Ledighetsstatistikken viser at vi har en relativt stor gruppe med mennesker med liten eller ingen tilknytning til arbeidslivet.

-Mange har språkutfordringer og eller manglende formelle kvalifikasjoner. Deltakelse i arbeidslivet er en viktig for bekjempelse av utenforskap og fattigdom. For å nå vårt mål om integrering og gi mennesker muligheter, er vi helt avhengig av samhandling og et arbeidsmarked som er villig til å skape muligheter for den enkelte. Dette prosjektet er et godt eksempel på at vi har fått til nettopp dette, sier fungerende NAV-leder Charlotte Thornquist.