Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>- Ta flåttvaksinen

Innhold

Fagansvarlig ved vaksinasjonskontoret, Ann Helen Bjørge.
Vaksinasjonskontoret

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

- Ta flåttvaksinen

30.06.2020

Ann Helen Bjørge ved vaksinasjonskontoret i Sarpsborg anbefaler flere å ta flåttvaksinen.

Denne vaksinen beskytter deg mot TBE-virus som man kan få via et flåttbitt. Dette er en infeksjon som setter seg i sentralnervesystemet. Vaksinen gir en beskyttelseseffekt på om lag 95 prosent etter fullført vaksinasjon med tre doser (fire doser for de over 60 år).

Områder med mye smitte

Risikoen for smitte er høyest i Agder, Vestfold, Telemark og tidligere Buskerud, men det er også sett TBE i flått og hos hjortedyr i tidligere Østfold og Akershus og i områder langs hele kysten nord til Helgeland. Dette medfører at det kan være risiko for smitteoverføring også her. Les mer om hva folkehelseinstituttet skriver om dette her.

Ved ferdsel i områder med mye flått anbefales det å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene. Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg. Det anbefales å gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.

- Sjekk huden

Ann Helen Bjørge er fagansvarlig ved vaksinasjonskontoret i Sarpsborg. Hun understreker at etter man har vært i områder med mye flått, bør man sjekke huden, spesielt hos barn. Man bør også sjekke klær grundig også når det er vrengt.

- Man bør også dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg.

Dersom man oppdager en flått i huden, fjernes den best ved å trekke den rett ut ved hjelp av en pinsett eller fingre.

Rødt utslett

Flått kan også gi sykdommen Lyme borreliose. Denne sykdommen er det ingen vaksine for, men kan behandles med antibiotika. Får man et rødt utslett og/eller influensalignende symptomer med hodepine, feber eller muskelsmerter den første måneden etter et flåttbitt, bør man oppsøke lege for å vurdere om det kan være borreliose og om man trenger behandling.

Vaksinasjonskontoret i Sarpsborg ønsker å minne befolkningen på å beskytte seg mot sykdommer vi kan vaksinere oss mot. Dette inkluderer også å ta påfyllingsdose hvert 10. år av vaksinen vi tok som barn mot sykdommene difteri, tetanus, kikhoste og polio.

Vaksinasjonskontoret er tilgjengelig for råd og veiledning på tlf.69 10 82 56  eller mail: vaksinasjonskontoret@sarpsborg.com