>Barn søker trygge voksne

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Barn søker trygge voksne

20.03.2017 av Maren Lunde

Er du en stabil voksen med litt tid til overs? Som støttekontakt eller besøkshjem kan du være med på å skape en god barndom for barn i Sarpsborg.

– Stadig flere barn trenger støttekontakt eller et besøkshjem. Akkurat nå venter 17 barn i Sarpsborg på et besøkshjem hvor de kan få gode opplevelser. Samtidig får foreldrene litt avlastning i hverdagen, sier Shirley Moen ved barneverntjenesten i Sarpsborg.
Det valget tok Helén og Ole Henrik Andersen. Da deres egne døtre flyttet hjemmefra, valgte de å bli besøkshjem.

Her kan du lese mer om Helén og Henrik sine erfaringer: – Vi får mye tilbake.

Mange barn i kø

Besøkshjem er en ordning hvor en familie, et par eller enslige tar i mot et barn eller søsken i hjemmet sitt. De skal gi barnet gode opplevelser, og bidra til avlastning for foreldrene. Besøkshjem har vanligvis avtale om å ta i mot barnet en fast helg, for eksempel hver tredje uke, og eventuelt i ferier.

Å være støttekontakt betyr at du er en ressursperson for et eller flere barn, og bidrar til at barnet får være med på ulike aktiviteter, får hjelp med lekser og så videre. Målet er å bidra til å gi barnet fine opplevelser, og en mer aktiv fritid.  Det vanligste er å gjøre avtale om å være sammen noen timer hver uke, til en fast tid. Du må forplikte deg til å være støttekontakt i ett år av gangen.

Barna som trenger støttekontakt eller besøkshjem er fra to til 16 år, de fleste er i åtte-ti år gamle. Noen ganger er det flere søsken som søker en felles støttekontakt eller et besøkshjem der de kan være sammen. Både besøkshjem og støttekontakt er frivillige hjelpetiltak som foreldrene til barnet stiller seg positive til.

Er vi bra nok?

Det er ikke nødvendig å være «supermennesker» for å være støttekontakt eller besøkshjem, ifølge Britt Hege Engeset, leder for barnevernstjenesten i Sarpsborg. – Vi er på utkikk etter gode og trygge voksne som har et stabilt liv. Det er nødvendig med litt kunnskap om barn, men man trenger på ingen måte noen fagutdannelse. De som er enslige må gjerne også henvende seg til oss. Barnevernstjenesten engasjerer støttekontakter og miljøarbeidere fra 18 år og  opp i pensjonsalderen, sier Engeset.

Har du lyst til å bli støttekontakt?
Her kan du lese om Henrik Mathisen, som er en av støttekontaktene i kommunen: – Perfekt jobb ved siden av studiene 

De aller fleste som er støttekontakter eller besøkshjem, gjør det igjen, sier Engeset. – De forteller at de synes det er meningsfullt å bidra i barnas oppvekst. Og vi ser at det er utrolig hvor stor effekt et besøkshjem kan ha. Det gjør en virkelig forskjell for barna, sier hun.

Oppfølging og veiledning

Å være besøkshjem er ikke alltid friksjonsfritt. Men man står ikke alene i krevende situasjoner. – Vi er forpliktet til å gi oppfølging og veiledning, og skal sørge for en god kontakt med saksbehandleren til barnet, sier Moen.  Det er krav om politiattest, og referanser for støttekontakter, miljøarbeidere og besøkshjem.

Miljøarbeidere søkes

Barnevernet trenger også flere miljøarbeidere for oppfølging av barn og unge. En miljøarbeider er fortrinnsvis fagutdannet og har erfaring med barn og ungdom. 

Noe for deg?

Ta kontakt med Shirely Fernandes Moen. Hun er tiltakskonsulent i barnevernstjenesten i Sarpsborg kommune.

Telefon (direkte): 970 51 366 Epost: shirley.moen@sarpsborg.com