Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Delta-tilfelle i Sarpsborg

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Delta-tilfelle i Sarpsborg

09.07.2021

Det første tilfelle av deltavarianten av koronavirus er påvist i Sarpsborg. -Vi følger nøye med og tar noen ekstra forholdsregler for å redusere faren for et utbrudd, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Koronaviruset har som kjent mutert til ulike varianter. I vinter ble den engelske varianten (nå kalt alfa) dominerende i Norge, mens delta-varianten (som opprinnelig ble oppdaget i India) har blitt påvist i stadig større omfang de siste ukene. Folkehelseinstituttet antyder at delta kommer til å ta over som den mest dominerende i Norge i løpet av sommeren. 

Kjent nærkontakt

Delta er mer smittsom enn alfa, som igjen er mer smittsom enn det opprinnelige viruset. Delta kan trolig også gi et noe alvorligere sykdomsforløp. Den gode nyheten er at vaksinene virker godt også på delta-varianten, særlig for de som har fått to doser.

Siden 20. juni, altså i nesten to og en halv uke, har det ikke blitt registrert noen nye smittetilfeller i Sarpsborg. Men i går ble det bekreftet at en person fra Sarpsborg er smittet i en privat sammenkomst i en annen kommune. Vedkommende ble testet som definert nærkontakt til en smittet og har ingen symptomer. Det er påvist at smitten kommer av delta-varianten.

-God oversikt

-Det er for så vidt ikke så overraskende, siden vi må forvente at mange av de nye smittetilfellene framover vil være av delta-varianten. I dette tilfellet kjenner vi kilden til smitten og derfor har vi god oversikt over situasjonen. Våre smittesporere har bidratt til at vi allerede har vært i kontakt med den smittedes nærkontakter i Sarpsborg og nabokommunene, forteller smittevernoverlege Sapna Iqbal og understreker at de har tett dialog med FHI om videre oppfølging.

-Vi gjør egentlig ikke så mye annerledes nå enn vi har gjort de siste månedene, med såkalt forsterket TISK, det vil si test, isolasjon, smittesporing og karantene. Vårt mål er å begrense videre smittespredning så mye som mulig slik at vi unngår et større utbrudd, sier kommuneoverlegen, som avslutter:

Flere vaksinerte

-Siden vi nå har veldig lite smitte i sarpsborgsamfunnet, har vi god kapasitet til TISK-arbeidet vårt. Det hadde vært mer utfordrende om dette hadde skjedd i vinter, da vi hadde veldig mange smittetilfeller hver dag. Nå kan vi bruke alle våre ressurser på de få tilfellene som oppstår. Det er i tillegg slik at mange flere sarpinger er vaksinerte nå og dermed har befolkningen god beskyttelse. Men smittetilfellet minner oss om at pandemien ikke er over, så vi må fortsatt huske på god hoste- og håndhygiene og bli hjemme og la oss teste hvis vi blir syke.