>Dette ble bestemt i årets siste bystyremøte

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Dette ble bestemt i årets siste bystyremøte

Publisert: 15.12.2022

Flere saker ble behandlet av politikerne i bystyret torsdag 15. desember. Blant disse var kystsoneplan og framtidig valggjennomføring. Les mer om sakene her.

Kystsoneplanen vedtatt

Kystsoneplanen er et viktig virkemiddel for å styre utviklingen i kystsonen. Målet er en levende kyst, både for Sarpsborgs innbyggere, besøkende og for kommende generasjoner.

Sarpsborgs kyst- og sjøområder er blant de viktigste og mest brukte friluftsområdene i kommunen vår. Både egne innbyggere og folk fra store deler av Østlandet benytter disse friluftsområdene til turer og ferier, bading, båtliv og rekreasjon.

Vi ønsker en Sarpsborg-kyst som er tilgjengelig for alle. Alle skal ha gode muligheter for naturopplevelser, rekreasjon og mosjon gjennom tilgjengelighet til kystområdene.

Kysten vår har mange unike kulturlandskap- og miljøer som binder natur, kultur og friluftsliv sammen
Disse områdene er til glede for alle som bor i og besøker kommunen vår. Kystsoneplanen har også som ambisjon å skape arbeidsplasser for å utnytte kystens potensiale, uten at det skal gå på bekostning av tilgjengeligheten for oss alle.

Planen følger opp nasjonale føringer med en restriktiv holdning til utbygging langs kysten. Viktige landskap og kulturmiljøer blir underlagt hensynssoner. Samtidig gir vi mulighet for etablering og videreføring av stedstilpasset næringsvirksomhet. Det gir kysten vår liv og attraktivitet, hånd i hånd med bærekraft.

Les mer om kystsoneplanen her (siden oppdateres med plandokumentene i nærmeste framtid)

Høringssvar - inntektssystemet for kommunene

Les mer om høringssvaret fra Sarpsborg kommune her

Vil fortsette å kjøpe renovasjonstjeneste

Sarpsborg kommune vil gå for en ny anbudsrunde og fortsette å kjøpe tjenesten med innsamling av husholdningsavfall, når dagens avtale med Norsk Gjenvinning Renovasjon (NGR) løper ut i 2024. Dette er den beste løsningen, fremfor å drive innsamling selv eller i samarbeid med Fredrikstad, bestemte bystyret.


De vedtok at renovasjonstjenesten konkurranseutsettes for 5+1+1 år. Det ble også bestemt at en vurdering av om egenregi er hensiktsmessig, og mulige samarbeidsløsninger om dette, skal vurderes på nytt i løpet av den nye kontraktsperioden.

Før bystyret fattet sin beslutning, er tre alternativer blitt vurdert for innsamlingstjenesten i Sarpsborg:

  • Samarbeid med Fredrikstad kommune
  • Renovasjon i egenregi
  • Konkurranseutsetting/anbud

Alternativene er tidligere omtalt i nyheten "Anbefaler at kommunen fortsetter å kjøpe renovasjonstjenester". 

Konklusjonen var at kommunen ved konkurranseutsetting vil være sikret å få det beste tilbudet i markedet. Utførerne er også spesialister på tjenesten de tilbyr, og kommunen trenger ikke å bygge opp en komplett driftsorganisasjon med egne renovatører, biler og lokasjoner.
Kommunens økonomiske situasjon er krevende, og kommunedirektøren mente derfor det var viktig at det velges så gunstige løsninger som mulig og anbefalte derfor at tjenesten konkurranseutsettes for en ny periode. Dette sa altså bystyret seg enige i.

Rødt fremmet forslag om at «Renovasjon i egenregi alene iverksettes fra oktober 2024 når nåværende anbudsavtale utløper. Dette er ikke til hinder for å arbeide for hensiktsmessig samarbeid med andre kommuner. Samarbeid skal fremmes som egen sak dersom det blir aktuelt.»
Dette forslaget fikk to stemmer fra Rødt og falt.

Framtidig valggjennomføring

Ønsker du å avlegge stemme på søndagen før valgdagen, vil det nå være mulig ved tre ulike valglokaler i Sarpsborg. Det bestemte bystyret i dag, og fulgte dermed formannskapets innstilling.

Det vil legges til rette for et søndagsvalglokale i henholdsvis øst, sentrum og vest. Nøyaktig hvor, er ennå ikke klart.
Bakgrunnen for at det nå kun skal være mulig å avlegge stemmer ved tre valglokaler i Sarpsborg på søndagen før valgdagen, er at det blir stadig flere velgere som forhåndsstemmer.
Ved de siste to valgene har kommunen blant annet hatt forhåndsstemmelokale på Storbyen, noe som har blitt godt mottatt. Velgere kan også forhåndsstemme i områdebibliotekene i Tune og Skjeberg, og i rådhuset.

Det er fremdeles ønskelig med et tilbud om søndagsvalg, men omfanget av antall velgere som avlegger sin stemme på denne dagen forsvarer ikke å ha åpne valglokaler i alle kretser denne dagen.
En løsning med søndagsvalg i tre valglokaler i henholdsvis øst, sentrum og vest, gjør at mange fremdeles vil kunne gå eller sykle til et valglokale på søndagen. For noen vil det også passe å avgi stemme på vei til eller fra andre aktiviteter. Alle kan stemme i det valglokalet de måtte ønske.

Bystyret bestemte videre at kommunens tre minste valgkretser Jelsnes, Ullerøy og Varteig skal bestå, og ikke slås sammen med andre kretser.

Forskrifter om gebyr på plan og byggesak

Det er behov for nye forskrifter om gebyr på plan og byggesak. Dette for at det skal bli bedre samsvar mellom den ressursinnsatsen en sak krever, og det innbyggeren betaler i gebyr.

De nye forskriftene og gebyrene ble enstemmig vedtatt i bystyret, og vil gjelde fra 01.01.2023.

Prioritering av søknader om spillemidler 2023

Mer om kommunens prioritering av søknader om spillemidler 2023

Budsjettet er vedtatt

Les mer om budsjettet i denne nyhetssaken.