>Fant historiske dokumenter om etableringen av Sarpsborg

Innhold

ETABLERINGEN AV SARPSBORG: Dokumentene fra 1840 er på offisielle papirer fra regjeringen, og viser planene for etableringen av Sarpsborg. (foto: Ole Christian Foss)

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Fant historiske dokumenter om etableringen av Sarpsborg

Publisert: 11.05.2022 – Oppdatert: 21.12.2022 av: Ole Christian Foss

- Dette er rett og slett en skatt, sier historiker Trond Svandal etter at 182 år gamle dokumenter knyttet til arbeidet med å etablere Sarpsborg by, nå har dukket opp.

Dokumentene som er datert til 1840 viser alt fra gateplaner til informasjon om «Turkerød torv» midt i sentrum.

På omslaget av dokumentmappen står det; «Documenter til Commisjonsprotocolien angaaende Sarpsborgs Anlæg»

Historiker og arkivar Trond Svandal, smiler fra øre til øre når han snakker om dokumentene som nå er blitt funnet. Han er sikker på at det er snakk om offisielle dokumenter fra den norske regjering i 1840.
- Dette er rett og slett oppnevningen av den kommisjonen som skulle, egentlig lage byen Sarpsborg.
Byen ble vedtatt i 1839, men da var den uten grenser og uten noen særlig plan for hvordan byen skulle bli. Til det trengte man en kommisjon, og den bestod av tre personer; Johan Frederik Schou, David Vogt og Niels Werenskiold. Det som er funnet her er en masse dokumenter rundt dette arbeidet, og sikkert veldig mye annet som jeg ennå ikke vet, sier han.

Tegninger og planer for gater og torg

I dokumentmappen ble det også funnet et gammelt, spennende og ukjent kart.
- Dette er nok også fra 1840, og det viser gatenettet rundt det nye torget. «Turkerød torvet», som det het den gang. Her ser man tegninger av gater fra Glengshølen og Glengsgata og ned mot Sannesund og opp mot Borregaard, sier Svandal mens han ikledd hvite hansker blar forsiktig i papirene.
- Dette er rett og slett en skatt av noen dokumenter som har dukket opp.

Rydder for nytt bibliotek

Det var i forbindelse med ryddearbeider i gamle dokumentskap i kjelleren av dagens hovedbibliotek at biblioteksjef Anette Kure fant de spennende dokumentene.

Dagens bibliotek skal tømmes i forbindelse med at det skal bygges et nytt flott hovedbibliotek. Det nye biblioteket skal bygges ved siden av det eksisterende bygget og skal bli et lokalt kraftsenter, en verdifull ressurs for lokalsamfunnet, og et sterkt og naturlig samlingspunkt. Les mer om det nye biblioteket her: www.sarpsborg.com/bibliotek2023

- Vi fant dokumentene liggende inni mellom en masse tegninger fra Ove Bang sin utarbeidelse av dagens bibliotek. Først skjønte jeg ikke helt hva dette var, men da jeg så omslaget med ordene «kommisjon» og «anleggelse av Sarpsborg», så måtte jeg sette meg før jeg ringte til Trond Svandal hos Arkiv Øst, forklarer den entusiastiske biblioteksjefen.
- Dette er altså originaldokumenter som har vært forlagt, og som trolig ikke har blitt sett på flere årtier, fortsetter hun.

Undersøkes nærmere

Nå er dokumentene fraktet til Arkiv Øst sitt depot i Skjeberg, hvor det skal undersøkes nøye, og lagres trygt for evigheten - sammen med resten av arkivet til Sarpsborg kommune.
- Og man skal ikke se bort ifra at det hele kan digitaliseres, slik at det tilgjengeliggjøres også for øvrige sarpinger og historieinteresserte, avslutter Anette Kure og Trond Svandal.