Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Forberedt på virus-utbrudd

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Forberedt på virus-utbrudd

04.02.2020 av Pål Nilsen

Sarpsborg kommune er godt forberedt foran vinterens influensasesong og har ekstra beredskap med tanke på det mye omtalte coronaviruset.

- Årets influensatopp forventes å komme i slutten av februar. Utbrudd av influensa får vi hvert år og dette er vi er vant til å håndtere, sier kommuneoverlege og smittevernlege i Sarpsborg, Karianne J. Bergman. Hun er glad for at mange har tatt influensavaksinen. De siste årene har antall som har latt seg vaksinere steget hvert år og i år er det nærmere 7500 personer som har latt seg vaksinere så langt.

Les også: Informasjon og råd om korona

Gode råd

Historien viser at det kommer små og større epidemier med varierende mellomrom. Den siste store hendelsen var svineinfluensaen i 2009 da Sarpsborg kommune gjennomførte massevaksinering av innbyggerne. Nå er det mye medieomtale om det nye coronaviruset som ble oppdaget i Kina i januar. Antallet smittede øker for hver dag som går, men foreløpig er de aller fleste sykdomstilfellene i Kina. Karianne J. Bergman sier at viruset vil kunne spre seg til Norge og at det derfor er viktig å være godt forberedt.

Folkehelseinstituttet har kommet med råd om hvordan kommunene bør forberede seg. I Sarpsborg er det gitt informasjon til legevakta, fastlegene og virksomhetslederne i helse- og omsorg. Det er også sendt plakater med informasjon som er tilpasset reisende til turistinformasjonen og overnattingsstedene i byen. På skoler, i barnehager og på steder der folk samles vil det bli hengt opp plakater med informasjon om viktigheten av god håndhygiene og andre råd for å unngå smitte av luftveisinfeksjoner. Kommunen går også gjennom sine planer for større pandemier for på denne måten å kunne reagere raskt om coronaviruset skulle spre seg til vårt distrikt.

Når må du kontakte lege?

Det er ikke rapportert om noen tilfeller av coronaviruset i Norge. Hvis du får luftveisinfeksjon og ikke har vært på reise i fastlands-Kina de siste 14 dagene, er det liten grunn til å mistenke at sykdommen skyldes dette viruset. Kommuneoverlegen ber personer som får tegn på luftveisinfeksjon de første to ukene etter hjemkomst fra utbruddsområder om å ringe fastlegen. Det samme gjelder for personer som har hatt kontakt med personer som er bekreftet syke med viruset.

-Ikke dra til legekontoret, men ring fastlegen din. Da vil legen over telefon kunne vurdere om du bør testes eller undersøkes. Legen vil også kunne gi deg råd hvis du har vært i området og ikke har symptomer, sier Karianne J. Bergman.

-Det er viktig å si at de fleste som har blitt smittet av coronaviruset, har fått milde eller moderate plager som feber, sår hals og hoste.  De som får alvorlig sykdom eller dør, har som oftest andre grunnsykdommer eller høy alder, sier kommuneoverlege Bergman.

Unngå smitte

Hun minner om at god hånd- og hostehygiene er spesielt viktig for å forebygge influensa og andre luftveisinfeksjoner som coronavirus: -Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ når vask ikke er mulig. Personer som er syke bør hoste eller nyse i et lommetørkle som kastes etterpå med påfølgende håndvask, eller i albukroken om du ikke har papir og vaskemuligheter tilgjengelig.