Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Fra lærling til fagarbeider i renhold

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Fra lærling til fagarbeider i renhold

31.01.2019

Det er særdeles få lærlinger på renhold i Norge. Kenneth Økland er én av dem. Nå har han fullført læretiden, bestått fagutdannelsen og har nå fått 100 prosent fast jobb i Sarpsborg kommune.

Som første kommune i landet bestemte Sarpsborg å tilby minst fem lærlinger fast jobb og full stilling etter endt lærlingtid.  Det ble vedtatt i «Handlingsplan Heltid», som har som mål å sørge for en arbeidskultur der flest mulig jobber 100 prosent. Du kan lese mer om Sarpsborg kommunes lærlingstrategi her.

Hovedopptaket av lærlinger i Sarpsborg kommune er en gang i året. Dersom du ønsker læreplass hos oss er søknadsfristen hvert år 1. mars. Alle søknader om læreplass må sendes via www.vigo.no.

Trives med å holde rent

Kenneth Økland utdannet seg først til maler og jobbet noen år i bransjen. En skulderskade åpnet mulighetene for å tenke på en annen yrkesretning.

- I jobben som maler var overflateteknikk og renhold en viktig del av det. Jeg trives med å holde rent, jeg liker at det er rent rundt meg, og dette er et fint yrke. Det gir meg ro i sjela å jobbe med renhold. På samme måte som med maling er det en god følelse å jobbe seg fram til et bra resultat når du er ferdig, sier han.

Den ferske fagarbeideren synes det var spennende å ha læretid i renholdsfaget.

- Ettersom det nesten ikke er lærlinger i renhold var jeg på mange måter en prøvekanin. Men det var absolutt en fin tid. Jeg håper det vil være flere som blir lærlinger i dette faget.

En arbeidsdag i renhold er av det tøffe slaget. Arbeidsdagen begynner 06.00 og er ferdig 14.00.

- Nå er arbeidsplassen min for det meste ved Kruseløkka sykehjem, og noe ved Sarpsborg stadion. I læretiden var jeg innom blant annet Kurland skole, barnehager, Sarpsborg scene og Helsehuset. Det gir mange gode faglige utfordringer, bruk av ulike kjemikalier, ulike fasader og gulv. En spennende jobb, sier han.

(teksten fortsetter etter videoen)

Stolt teamleder

Jannicke Heggum er teamleder for renhold sone sentrum. Hun er strålende fornøyd med å ha hatt en lærling i faget som bestod fagprøven og nå har fått fast jobb.

- Jeg er veldig stolt av Kenneth, og særlig ettersom det er så få lærlinger i renhold på landsbasis. Da er det ekstra gøy å ha hatt en som har gjennomført her i Sarpsborg kommune, sier hun.

- Vi ønsker sterkt å få inn lærlinger på renhold. Vi ønsker å heve faget på lik linje som andre fagbrev. I år skal vi være med på videregående skoler for å presentere oss i forhold til hva det innebærer å bli en renholder. Som kommune er det viktig at vi fortsetter med å ta inn lærlinger, både som et samfunnsansvar, men også for å sikre vårt fremtidige kompetansebehov, sier Heggum.

Maja Alimehaj er lærlingkoordinator i virksomhet HR i kommunen. Hun forteller at kommunen skal ta inn cirka 40 nye lærlinger i år.

- Blant disse er det også ledig læreplass i renholdsoperatørfaget. Vi går også ut med intensjon om flere lærlinger i kommuneområdet teknisk, som for eksempel feier, anleggsgartner, byggdrifter og gjenvinner av avfall.