>Gullrekka i Sarpsborg

Innhold

Er du interessert i å jobbe som lærling, gå ikke glipp av siste frist for å søke læreplass. Fristen er 1. mars 2017.

Slik søker du. 

- Det er lov å være kreativ, sier Maja Alimehai. Hun er lærlingkoordinator i Sarpsborg kommune og oppfordrer lærlinger til å hospitere for å lære mest mulig.

- Det er lov å være kreativ, sier Maja Alimehai. Hun er lærlingkoordinator i Sarpsborg kommune og oppfordrer lærlinger til å hospitere for å lære mest mulig.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Gullrekka i Sarpsborg

23.02.2017 av Elisabeth Alstadsæter

Gerlie, Kine, Therese, Rojan og Elin er lærlinger helt utenom det vanlige. Hver dag imponerer de sine veiledere.

- Jeg har ikke sett maken. Hun er en fantastisk jente som innbyr til tillitt. Vi har helt spesielle brukere og hun har en egen evne til å gli rett inn i enhver situasjon.

Wenche Skjeklesæther er teamleder ved Karl Johansgate bofellesskap, et bofelleskap som har lang tradisjon på å ta i mot lærlinger. Hennes rosende ord er tiltenkt Kine Bjerknes (19), andre års lærling i helsefagarbeid. Ordene kunne like gjerne ha vært rettet mot kommunens fire andre lærlinger, som også har utmerket seg, skal vi tro kommunens egne faglige veiledere for lærlinger.

 

Heder og ære

Hvert år deler Østfold fylkeskommune ut prisen «Årets lærling». Det er den enkelte lærebedrift som nominerer sin lærling. Noen av kriteriene de unge må oppfylle, er å vise lærevilje, faglig kunnskap og bidra til godt arbeidsmiljø. I år stilte Sarpsborg kommune sterkt, fire enheter nominerte kandidater som de synes gjør en så god jobb at de fortjener tittelen årets lærling. Våre fire kandidater nådde ikke helt opp i år, men siden årets nominerte utmerket seg spesielt ved å være positive, selvstendige, ansvarsbevisste og tillitvekkende, ønsket arbeidsgiver og veiledere å gjøre ekstra stas på dem med kake, blomster og hilsen.

 

Årets nominerte er

Kine Alice Bjerknes (19) er lærling i helsefagarbeid ved Karl Johansgate bofellesskap. Leder er Grethe Elianor Brest og Wenche Irene Skjeklesæther.

Therese Hansen (20) er lærling i helsefagarbeid ved Valaskjold bofellesskap. Leder er Heidi Sofie Eilertsen og Magna Synnøve Skagemo.

Rojan Abdulkader (21) er lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Hannestad skole. Faglig veileder er Nina Johannessen Tørholen.

Elin May Tran (19) er lærling i institusjonskokkfaget ved Haugvoll kjøkken. Fagansvarlig er Grete Katrine Minge.

 

Satser på lærlinger

Sarpsborg kommune tar inn 25 nye lærlinger hvert år, og har til enhver tid rundt 80 lærlinger. Majoriteten er i helsearbeiderfaget, resten er fordelt på yrkene barne- og ungdomsarbeider, institusjonskokk, feier, IKT servicemedarbeider, bilmekaniker lette kjøretøy, aktivitør og renholder. Målet er at lærlingene skal ta fagbrev, slik at de blir autoriserte fagarbeidere.

De fleste lærlingene kommer rett fra videregåendeskole og er 16–20 år, men kommunen har også noen eldre ungdommer og voksne med læreplass. Det er politisk vedtatt å prioritere aldersgruppen 16–20 år, og de tar opp ca. 90 prosent av læreplassene.

 

Les også: Vi ansetter lærlinger

 

- Det er viktig å satse på lærlinger. Kommunen trenger fagarbeidere i alle typer stillinger. I de fleste stillinger er det krav om enten fagbrev eller høyere utdanning. De uten formell utdanning kommer bakerst i køen. Kommunen ønsker å bidra til at flere fullfører den utdanningen de har valgt, slik at frafallet fra videregående skole blir mindre. Det er viktig at unge i lokalsamfunnet får mulighet til å fullføre utdanning og få fast jobb ved å ta tatt fagbrev, sier rådgiver og lærlingkoordinator Maja K. Alimehai.

 

Les også: Lærlinger i Sarpsborg kommune

 

Wow – for en lærebedrift

Gerlie Eleuterio Blakkestad (26) er en annen lærling som utmerker seg. Hun er lærling ved Tingvoll sykehjem og har nominert Tingvoll til årets lærebedrift i 2017.

- Tingvoll er en wow-bedrift. De ansatte er faglig flinke, samarbeider veldig godt og har fokus på at Tingvoll skal ha et godt læremiljø, sier Gerlie.

«Årets lærebedrift» er i regi av Østfold fylkeskommune, og ble delt ut for første gang i fjor. Kriteriene lærebedriftene må leve opp til, er at de er imøtekommende, inkluderende, fremmer godt arbeidsmiljø og faglige kunnskaper. Dette er kriterier Gerlie mener Tingvoll oppfyller på en hver måte, og noe som Elin, Kine, Therese og Rojan mener kommunen som arbeidsplass er preget av.   

- Jeg har fått større selvtillit etter at jeg begynte som lærling ved Hannestad skole. Jeg blir sett og får konkrete kommentarer og tilbakemeldinger. Det gjør at jeg tør å si i fra om hva det nå skulle være, sier Rojan Abdulkader. Hun jobber med barn ved Hannestad skole, og synes selv at lærlinger må ta litt ansvar for egen utvikling.

 

Lærlingenes råd

  • Vær deg selv
  • Stå på
  • Ta til deg veiledningen du får
  • … men gjør det enda bedre

  

Kårer Østfolds beste lærling

Det er fylkets lærebedrifter som nominerer kandidater til årets lærling, og i år er det kommet inn 39 navn, der fire er fra Sarpsborg kommune. Det er en jury med medlemmer fra Yrkesopplæringsnemnda som går gjennom forslagene. Vinneren hedres i Fylkestingets februarmøte og får en pengepremie på kr 5 000. I år var det Eh Wah Doh Thain som ble årets lærling, hun er lærekandidat i institusjonskokkfaget ved Mysen videregående skole.