Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Slik planlegges 17. mai i Sarpsborg

Innhold

Flagg

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Slik planlegges 17. mai i Sarpsborg

22.04.2021

Det planlegges at veteranbilene skal kjøre rundt i store deler av kommunen, det planlegges "pop-up"-korps ved bofellesskap og sykehjem. Det blir kransnedleggelser og det blir en digital sending.

17. mai-komiteen planlegger for at det skal bli en fin, men annerledes 17. mai-feiring i år.

- Vi må tenke alternativt. Vi har fortsatt høyt smittetrykk og selv om vi har kommet et stykke på vei i vaksinasjonen, er ikke alle i risikogruppene vaksinert, sier ordfører Sindre Martinsen Evje.

17. mai-komiteen har rådført seg med kommuneoverlegene og har sydd sammen et opplegg som etter all sannsynlighet kan gjennomføres selv med strenge smittevernstiltak.

- Vi ønsker at 17. mai skal være en gledens dag, til tross for at vi fortsatt er i en pandemi. Når vi ikke kan samle mange mennesker i sentrum, får vi heller veteranbilene ut til folk. Derfor ønsker vi at de kjører rundt i kommunen, sier ordføreren.

-Må åpne gradvis

Her i Sarpsborg har vi i lang tid hatt en utfordrende smittesituasjon. Mange har blitt smittet, det har vært en krevende hverdag og strenge tiltak.

- Vi ser nå en noe synkende tendens, og vi har håp om at vi kan lette opp noe fremover, men det må skje gradvis og forsiktig. Det er ikke så lenge til 17. mai, så det er usannsynlig at vi kan ha arrangementer som samler mange mennesker da, sier kommuneoverlege Karianne J. Bergman.

Ordføreren sier derfor at 17. mai komiteen etter gårsdagens møte har besluttet å ikke planlegge store arrangement og vanlige skolearrangement. Han sier at de håpet i det lengste, men at han innser at det ikke kan gjøres på den tradisjonelle måten.

- Det vil bli vanskelig å gjennomføre. Det blir veldig mye ansvar for de som skal arrangere og da mye planlegging for noe som høyst sannsynlig ikke vil bli noe av. Derfor anbefaler vi nå at disse arrangementene avlyses og at man heller markerer dagen på andre måter, sier han.

Nasjonale og lokale føringer

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sa på en pressekonferanse 22. april at man må følge de nasjonale og lokale føringene som til en hver tid er gjeldende. Hva det blir på 17. mai, er ikke avklart ennå.

Se pressekonferansen her.

Denne nettsiden oppdateres med mer informasjon når vi har fått flere retningslinjer på plass.

Allsang klokken 12

Rett etter rett etter saluttene fra festningsverkene klokka 12, oppfordrer kultur- og likestillingsministeren alle til å synge nasjonalsangen

Fra leiligheter, fjelltopper, balkonger, hus og hager håper jeg at folk reiser seg og synger med den stemmen de har. Jeg vet at den felles nasjonalsangen ble en god og sterk opplevelse for mange i fjor, og jeg tror at vi denne våren trenger følelsen av felleskap og samhørighet enda mer, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja til regjeringen.no.

Mer informasjon om de ulike aktivitetene

Korps

I samråd med korpsene, er det bestemt at de vil spille ved mange av kommunens institusjoner. Tidspunkter blir formidlet internt ved hvert enkelt sted. Vi ønsker ikke at dette skal samle mennesker utover beboere og ansatte , da det kan bli vanskelig å holde oversikt over hvem som er der og overholde smitteverntiltak. På grunn av begrensede muligheter for å forberede seg, vil korpsene i år konsentrere seg om "pop-up"-konserter ved institusjonene.

Korpsene vil være i aktivitet hele dagen for å rekke over så mange steder som mulig, så mange vil nok høre korpsene, selv om ikke alle får sett dem.
Vi må imidlertid ta forbehold om smittevernsitusjonen, har vi et strengt tiltaksnivå, så blir ikke det mulig.

Veteranbil

Det planlegges at veteranbiler skal kjøre igjennom store deler av kommunen. Det blir en ekstra lang rute i år, slik at vi kan spre glede og liv over hele kommunen. De som skal kjøre er Borg motorhistoriske klubb og Detroit Cars. Dette er godkjent av politiet.

Om noen har tilsvarende initiativ, altså et større arrangement som vil gjøre det vanskelig å overholde trafikkreglene og i stor grad påvirke øvrig trafikk, må dette meldes til politiet. Det er også arrangørens ansvar at smittevernsregler blir overholdt.

Skolearrangement

17. mai-komiteen vedtok i går at de tradisjonelle skolearrangementene bør utgå i år. Disse arrangementene krever mye planlegging og høyst sannsynlig kan de ikke gjennomføres. Smittetrykket i Sarpsborg er fortsatt høyt og selv om man nok åpner noe mer av Sarpsborg-samfunnet før 17. mai, må dette gjøres gradvis. Det er ikke lenge til 17. mai, og trolig vil man ikke ha lettet på alle tiltakene som kreves for å gjennomføre dette.

Digital sending

Det jobbes med en digital sending som vil ivareta de fleste tradisjonelle programpostene. Her vil det bli salutt, kransnedleggelser, korpsmusikk og mye, mye mer.

Barnehagemarkeringer

Det blir ikke de tradisjonelle barnehagetogene i kommunen før 17. mai
Hvis det skal planlegges for markeringer for barnehagebarna, bør det skje i egne kohorter i barnehagen.

Andre arrangement

Om det planlegges arrangement, som ikke er i eget hjem i forbindelse med nasjonaldagen, må det være i regi av en ansvarlig arrangør. Arrangøren skal påse at arrangementet er innenfor gjeldende lovverk, retningslinjer og at arrangement er søkt om og godkjent på ordinær måte. Det er viktig å være klar over at alle arrangement kan måtte avlyses på kort varsel grunnet smittesituasjonen. Per i dag er alle arrangement forbudt i Sarpsborg.