>Slik skal kommunen fortsette å jobbe for å hindre korrupsjon

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Slik skal kommunen fortsette å jobbe for å hindre korrupsjon

Publisert: 10.03.2023

Sarpsborg kommune har søkt om og blitt medlem av Transparency Internasjonal. Organisasjonen jobber for å avdekke og motvirke alle former for korrupsjon.

Det var formannskapet som 13. februar 2023 bestemte at kommunen skulle søke om medlemskap i organisasjonen.

Arbeidet med etikk og antikorrupsjon er viktig for Sarpsborg kommunes tillit og omdømme, og for å sikre riktig bruk av fellesskapets ressurser.

- Sarpsborg kommune er en stor arbeidsgiver og skal sikre et godt arbeidsmiljø ved å ivareta helse, miljø og sikkerhet for våre ansatte. Korrupsjon eller mistanke om korrupsjon omfatter ikke bare de som har medvirket, men vil også medføre en økt belastning for et helt arbeidsmiljø. Vi må sammen jobbe for å skape et best mulig arbeidsmiljø for våre ansatte og et best mulig omdømme. Vi har lenge jobbet mye med dette og fortsetter nå dette viktige arbeidet, sier kommunedirektør Turid Stubø Johnsen.

Sarpsborg kommunes arbeid med etikk og antikorrupsjon

Kommunen har egne etiske retningslinjer (etikkplakaten), vedtatt av bystyret 11.04.2019. Bystyret vedtok da også en veileder om personlige gaver og fordeler. Det er utarbeidet e-læringskurs i etikk for alle medarbeidere i Sarpsborg kommune. Etikk inngår også i kommunens lederopplæring og lederutviklingsprogram, og er jevnlig tema på samlinger for kommunens virksomhetsledere.

Kommunens ledere oppfordres til jevnlig å ha etikk som tema i sine virksomheter og team. Etikk er også en sentral del av KS folkevalgtopplæringsprogram, som gjennomføres etter hvert kommunestyrevalg. Kommunen har også en egen varslingsplakat og rutiner som skal legge til rette for at ansatte varsler om kritikkverdige forhold

Nulltoleranse

Et medlemskap i Transparency International kan bidra til å øke bevisstheten rundt etiske utfordringer og dilemmaer som både kommunens ansatte og folkevalgte møter i sin hverdag. Gjennom et medlemskap vil Sarpsborg kommune få tilgang til verktøy og ressurser som kan bidra i kommunens bevisstgjøringsarbeid.

Medlemskap i Transparency International vil være et godt supplement til kommunens arbeid med antikorrupsjon. Medlemskontingent i 2023 vil være 31.000 kroner. Dette medlemskapet plikter Sarpsborg kommune til å praktisere nulltoleranse for alle former for korrupsjon i sin virksomhet. Kommunen må også ha egnede tiltak mot korrupsjon.

Dette får kommunen gjennom medlemskapet:

  • Transparency International gir kommunen tilbud om opplæring, dilemmatrening og innspill.
  • Kan bistå med rådgivning ved utvikling og forbedring av virksomhetens antikorrupsjonsprogram.
  • Medlemmer får invitasjoner til Transparency Internationals arrangementer.
  • Deltagelse i utvikling av antikorrupsjonsnettverk.
  • Tilgang til relevant informasjon og verktøy for å bekjempe korrupsjon.
  • Tilgang til internasjonal ekspertise

Les flere politiske vedtak her.