>Husk å bytte batterier i røykvarslerne!

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Husk å bytte batterier i røykvarslerne!

29.11.2017

I desember i fjor døde det åtte nordmenn i brann. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batterier og teste røykvarslerne dine.

I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 3.731 bygningsbranner i Østfold. Det har omkommet 57 personer i brann i samme periode. To personer har så langt i år omkommet i brann i fylket.

Livsviktige røykvarslere

- Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier Lars-Erik Gutubakken, leder forebyggende avdeling ved Sarpsborg brann- og feievesen.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Gutubakken. Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Gutubakken.

Vi kan komme hjem til deg

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

Lokale arrangementer Sarpsborg brann- og feievesen vil ha en stand under julemarkedet i Kulåsparken 8-10. desember. Der vil det bli utdeling av røykvarslerbatterier m.m. Det vil også være anledning ved denne standen å melde fra på et skjema hvis det er ønskelig med boligkontroll i uke 50 (11.-15. desember 2017).

roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Kontaktpersoner lokalt: Lise-Lotte T. Berglind, branninspektør, tlf: 91776976.

Sondre Zakariassen

Branninspektør Sondre Zakariassen med røykvarslerbatteri.