Start Kari chatbot Spør meg

>Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Hvor mange glass tåler barnet ditt?

11.12.2017

Desember er årets fuktigste måned, samtidig som det for mange er en av få anledninger hvor hele familien er samlet. Hvor mye er det greit å drikke i julehøytiden?

Jula er som et forstørrelsesglass. Riktignok blir glade stunder gladere, men det som er vanskelig blir også ofte enda verre i høytiden.  Og dessverre får alt for mange barn sin julefeiring preget av foreldrenes alkoholbruk.

Hvorfor bør vi tenke oss om?

Alkovett handler om å tenke over om du vil drikke, og når du skal stoppe. Å bruke alkovett er spesielt viktig i jula, når mange av oss tilbringer mye tid rundt barn. Alle barn er forskjellige og har ulike grenser for hva de synes er greit og ikke greit. Men det som er sikkert er at barn merker at vi er påvirket av alkohol fortere enn det vi gjør selv.

Når vi drikker alkohol kan det være vanskelig for oss voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Plutselig og uforklarlig atferdsendring skaper utrygghet og kan være vanskelig for små å forstå. Barn som ser sine foreldre ruspåvirket, liker det ikke – selv om det skjer sjelden.

Skal du feire jul med familien og spesielt de minste er det derfor spesielt viktig at du tenker over hvordan ditt alkoholforbruk påvirker de rundt deg.

Våg å si fra

I alt for mange familier kan alkohol være en kime til konflikt. Det kan være vanskelig å si fra dersom noen man er glad i drikker så mye at det går utover julestemningen hvert år. Selv om det virker vanskelig å ta «praten» fortjener barna at vi voksne tør å snakke om ubehagelig alkoholbruk med de vi skal feire jul med.

Vil du lese mer? Les mer på AV-OG-TIL sine nettsider.