>Influensavaksineringen er i gang

Innhold

Kommuneoverlege Kamaldeep Chudasama

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Influensavaksineringen er i gang

Publisert: 24.10.2022 – Oppdatert: 04.01.2023

Folkehelseinstituttet har varslet en kraftig influensasesong, og kommuneoverlege Kamaldeep Chudasama håper innbyggere i risikogruppene følger oppfordringen om å ta vaksinen. Dette gjelder særlig barn.

Det er to år siden sist vi hadde en skikkelig runde med influensa, og nå er kommunene bedt om å forberede seg på at viruset kommer tilbake.

-Sarpsborg kommune har startet opp tilbudet om massevaksinering denne uka, opplyser kommuneoverlege Kamaldeep Chudasama.

Alle som er 65 år eller eldre, barn og voksne med underliggende sykdommer, gravide eller andre risikogrupper, anbefales å ta influensavaksinen.

Oversikten over tid og sted for de ulike aldersgruppene finner du her.

Mer utsatt i år

Folkehelseinstituttet (FHI) har allerede bedt kommunene forberede seg på at det kan bli en tøff vintersesong. Når vi har vært gjennom et par år med lite influensavirus, kan det påvirke immuniteten og gjøre folk mer utsatt for sykdom.

-Det stemmer, og derfor er det nå viktig at befolkningen følger oppfordringen om å ta vaksinen. Dette gjelder særlig de som tilhører risikogrupper, påpeker Chudasama.

Influensaviruset endrer seg fra år til år, og i år er det ventet et virus som vi har lite beskyttelse mot.

FHI og Helsedirektoratet er bekymret for vaksinasjonsdekningen, og da særlig hos de aller yngste hvor en del aldri har hatt influensa. På sine nettsider skriver FHI at vaksinasjonsdekningen i denne gruppen er helt nede i 8 prosent.

-De er ekstra sårbare, og derfor er det svært viktig at de tar vaksinen. Influensavaksinen er godt utprøvd, og en vaksine vi har hatt i mange år. Men det er viktig at den fornyes fordi viruset endrer seg. Influensavaksinen er det aller viktigste forebyggende tiltaket for å unngå alvorlig sykdom, flere sykehusinnleggelser og økt press på helsetjenesten, sier Chudasama.

Koronavaksine beskytter ikke mot influensa

Flere år med pandemi og mange runder med vaksineoppfordringer i befolkningen, kan påvirke influensavaksineringen.

-Vi tror en del kan ha gått lei, og må derfor jobbe mer for å få befolkningen til å forstå hvor viktig det er å ta vaksinen. Men det som taler til vår fordel er at sarpingene har vært flinke til å vaksinere seg tidligere. Vi var først i landet med å vaksinere alle målgruppene i fjor, og vi har et velutbygd vaksinesenter, sier kommuneoverlegen.

Selv om symptomene på influensa og korona kan være like, er det verdt å merke seg at korona og influensa tilhører ulike virusfamilier. Det betyr at du må ta influensavaksine for å beskytte deg mot influensa, og koronavaksinen beskytter kun mot korona.

Hvem kan vaksineres når og hvor

Kommunen tilbyr influensavaksinering ved vaksinasjonssenteret på Valaskjold omsorgssenter for alle over 65 år, voksne over 18 år med underliggende sykdom og gravide. Det koster 200 kroner å ta influensavaksinen ved vaksinasjonssenteret.

kommunens nettside finner du oversikten over hvem som kan ta influensavaksine, hvor det skjer og til hvilke tidspunkt.

Barn kan ta vaksinen hos fastlegen. Mye helsepersonell tilbys vaksinering via arbeidsgiver, og innyggere som ikke tilhører risikogruppe men vil ta vaksinen må kontakte fastlegen som har egne priser for det.

En del lurer på hvordan det er å ta flere vaksiner samtidig, og fra uke 45 tilbyr også vaksinasjonssenteret å sette pneumokokkvaksine for 500 kroner. Pneumokokkvaksine og influensavaksine kan gis samtidig, men da i hver sin arm. Når det gjelder koronavaksine og pneumokokkvaksine, så anbefaler FHI at det går en uke mellom vaksinene.

  • Vaksine mot influensa har vært brukt i mange år
  • Effekten av influensavaksinen varierer fra år til år, og det oppfordres til årlig vaksinering
  • Det tar 10 til 14 dager fra vaksinering til du kan forvente effekt
  • Allergiske reaksjoner eller andre alvorlige bivirkninger forekommer sjelden
  • Influensavaksinen inneholder bare deler av drepte influensavirus, og kan derfor ikke gi influensasykdom

(Kilde: Helsenorge.no)

 

25. oktober 2022: Artikkel oppdatert på grunn av behov for flere pneumokokkvaksiner. Tilføyd at pneumokokkvaksine tilbys ved vaksinasjonssenteret fra uke 45.