>Kommuneoverlegen råder fortsatt alle i risikogruppene til å ta influensavaksinen

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Kommuneoverlegen råder fortsatt alle i risikogruppene til å ta influensavaksinen

21.12.2017

Kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergman understreker at selv om årets vaksine kan ha noe mindre effekt, enn først antatt, råder hun alle i risikogruppene til å ta vaksinen.

Hun understreker at de som har tatt vaksinen, har en form for beskyttelse.

- Hvis man skulle få influensa selv om man har vaksinert seg, vil vaksinen kunne føre til at en får en mildere influensa enn ellers. Vaksinen reduserer dermed risikoen for alvorlig sykdom og død og det er det vi først og fremst ønsker å forebygge med vaksinasjon. Alle i risikogruppen, som ikke har tatt den, bør la seg vaksinere. Influensavaksine er den beste måten å forebygge influensa på og det blir ikke mindre viktig å ta den selv om den antas å ha lavere effekt enn vi kunne håpe på, understreker kommuneoverlegen.

At influensavaksine er den beste måten å forebygge influensa på, skriver også Folkehelseinstituttet på sin nettside, dette til tross for at årets vaksine ikke beskytter like godt mot virustypene som nå sirkulerer i Norge.

– Vaksineeffekt mot influensa A(H3N2) og influensa B/Yamagata forventes å være lav til moderat. For personer i risikogruppene er det likevel viktig å vaksinere seg. Selv om ikke vaksinen beskytter deg mot sykdom, kan den sørge for at sykdomsforløpet blir mindre alvorlig. Helsepersonell, som antas å få bedre beskyttelse av vaksinen enn eldre, blir en enda viktigere målgruppe for å beskytte beboere og pasienter mot smitte, sier avdelingsdirektør Siri H. Hauge ved Folkehelseinstituttet til samme kilde.

Kommuneoverlegen sier at en aldri kan vite helt sikkert hvilke virus som kommer til Norge og hvilken effekt influensavaksinen vil ha det enkelte året.

- Uansett vil vaksinen bidra til at færre blir alvorlig syke, og derfor bør alle i risikogruppene ta vaksinen hvert år for å beskytte seg selv og de en har rundt seg, sier kommuneoverlegen.

Les mer om risikogruppene på folkehelseinstituttets nettside.