Start Kari chatbot Spør meg

>Mer enn ti år siden du tok vaksine? Da bør du ta påfyll

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Mer enn ti år siden du tok vaksine? Da bør du ta påfyll

11.04.2018

Ikke alle vaksinene du får som barn, gir beskyttelse livet ut. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor at voksne tar kombinasjonsvaksine mot blant annet kikhoste omtrent hvert tiende år.

Det skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Vaksinene gis i barnevaksinasjonsprogrammet når barnet er tre måneder, i 2. klasse og i 10. klasse, og alle voksne anbefales påfyll av disse hvert 10. år. Disse vaksinene kommer i en kombinasjonsvaksine, så ved kun et stikk får en beskyttelse mot fire sykdommer.

Kikhoste

Kikhoste er det mye av i Norge. I Sarpsborg var det en stor økning av antall meldte tilfeller i fjor, mot årene før. Kikhoste smitter via hoste og kan være svært farlig for små barn, spesielt under to år. Større barn, ungdom og voksne kan få ukesvis med slitsom hoste hvis de får sykdommen, selv om den ikke er farlig for disse.

- Siden sykdommen kan være svært alvorlig og potensielt dødelig for små barn, anbefales det spesielt at personer som jobber med eller har små barn i sin husstand/omgangskrets er vaksinerte. Alle barnehageansatte, nåværende og kommende foreldre og besteforeldre bør vaksinere seg for å beskytte de minste barna mot sykdommen, sier kommuneoverlege i Sarpsborg kommune, Karianne Jenseg Bergman.

Kombinasjonsvaksinen beskytter mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

Om polio, difteri og stivkrampe

Polio og difteri er sykdommer vi har god kontroll på i Norge, men disse kan komme tilbake hvis det ikke er mange nok i samfunnet som er vaksinerte. En kan pådra seg slike sykdommer på utenlandsreiser og ta med smitten hjem.

Stivkrampe er en alvorlig sykdom fra en bakterie som finnes i jord og som smitter via sår. Den smitter ikke fra menneske til menneske.

Bestill time

Bestill time for vaksinasjon ved Vaksinasjons og smittevernkontoret i Sarpsborg kommune på telefonnummer 69 10 82 56 eller send en mail til vaksinasjonskontoret@sarpsborg.com.

Pris: 215 kroner(konsultasjonsgebyr) + 330 kroner (vaksinen).

Les mer om Vaksinasjons og smittevernkontoret her.