Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Mye smitte, men mange vaksineres

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Mye smitte, men mange vaksineres

22.11.2021

-Smittetallene har stabilisert seg på et høyt nivå. Presset på helsetjenestene er høyt, men det er få sarpinger som blir alvorlig syke. Vi har dessuten veldig god framdrift på vaksinasjon av dose 3 i Sarpsborg, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Hun oppsummerer på denne måten utviklingen fra uka som har gått.

- Vi har god oversikt og kontroll, men er bekymret for at helsetjenestene skal bli overbelastet. Vi følger situasjonen tett og er i løpende dialog med nabokommunene og Folkehelseinstituttet. Hvis vi ikke ser en snarlig nedgang i smittetallene, kan det bli aktuelt å vurdere lokale anbefalinger eller tiltak for å bevare kapasitet i helsetjenestene. Vi må huske på at den kommende influensasesongen kan føre til en ytterligere belastning på helsetjenestene våre, sier Iqbal.

Status for uke 46

Status for uke 46 viser at smittetallene har stabilisert seg på et høyt nivå, med 251 smittede som er 22 flere enn uka før. Det er heller ingen store endringer i de øvrige tallene. Det er fortsatt mest smitte i husstand (37%) og skoler/barnehager (28%). Andelen med ukjente smitteveier er 19%, omtrent som uka før. Aldersgruppen 6-13 år er fortsatt mest utsatt for smitte, med 98 tilfeller. Av de 251 smittetilfellene totalt, er kun 1 over 69 år.

56% av de smittede er uvaksinerte og 11% har én dose – mange av disse er barn. Siden 88% av sarpingene er fullvaksinert, er faren for å bli smittet mange ganger høyere blant uvaksinerte.

Sykehuset Østfold har hatt 1 pasient fra Sarpsborg med koronasmitte forrige uke, men alle er utskrevet og det er ingen fra Sarpsborg innlagt for korona i dag.

Risikonivået er fortsatt på 2.

På disse sidene finner du oppdatert statistikk. 

Det er pågående smitteutbrudd på Children’s International School, der det de siste par ukene har blitt registrert 63 smittetilfeller fordelt over alle 10 klassetrinn. På Borgen sykehjem er det totalt 5 beboere og 3 ansatte som er smittet. Det er gjennomført omfattende testing og situasjonen på begge steder er under kontroll.

-Må fortsatt være flinke

-Det er fortsatt barn i grunnskolealder som smittes mest fordi mange av dem er uvaksinerte. Men de aller fleste unge får lettere symptomer, og noen merker ikke noe i det hele tatt. Det er dessuten gledelig at smitten holder seg veldig lav blant de aller eldste, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal, som fortsetter:

-Det er ikke behov for lokale tiltak i Sarpsborg nå, men vi må fortsatt være flinke til å følge de generelle smittevernrådene i ukene framover. Det aller viktigste er å holde deg hjemme med en gang du får symptomer og at du tester deg.

Forrige uke ble det innført plikt til testing for uvaksinerte og delvaksinerte som er 18 år eller eldre og som er nærkontakt med en smittet i husstanden eller kjæreste/bestevenn til en smittet. Nå kan du hente gratis hurtigtester både ved testsenteret på sirkustomta og ved Skjeberg administrasjonsbygg, mellom klokka 16.00 og 19.30 hver dag, også i helgene. Merk at du ikke lenger skal hente hurtigtester i luka på testsenteret, men bruke drive through-løsningen i nevnte tidsrom. Forrige uke ble det hentet hele 4100 hurtigtester.

Mange får 3. dose

Vaksinasjonen mot korona og influensa pågår for fullt. I forrige uke fikk mange 16- og 17-åringer dose 2 og stadig flere eldre får dose 3.

Det finnes om lag 10.700 sarpinger som er 65 år eller eldre. Av disse er nå 5579 vaksinert med tre doser, 1246 har fått innkalling og har takket ja og 817 vil få innkalling i løpet av denne uka. Så langt er det 650 sarpinger over 64 år som har takket nei av ulike grunner.

-Sarpsborg viser med dette at vi også denne gang er blant de store kommunene i Norge som er lengst framme på å vaksinere eldre med dose 3. Samtidig oppfordrer vi alle som er 65 år eller eldre og som fikk dose 2 for minst fem måneder siden, om å bestille time til tredje dose, hvis de ikke allerede er innkalt. Erfaringen så langt viser at dose 3 ikke gir mer alvorlige bivirkninger enn tidligere doser. Det er viktig å understreke at 2 doser gir god beskyttelse for alvorlig sykdom med covid-19, men vi ser at de eldste mister noe av denne effekten over tid. Derfor er det viktig at de over 65 år også tar en tredje dose, en såkalt oppfriskningsdose, forteller kommuneoverlege Tony Elvegaard.

Helsepersonell

Så mange som 98% av helsepersonellet i Sarpsborg kommune er fullvaksinert med to doser. Nå har kommunen startet med å vaksinere også disse med en oppfriskningsdose. I første omgang gjelder dette helsepersonell med tett kontakt med de mest sårbare pasientene. Litt over 500 personer i helsetjenesten i Sarpsborg ble vaksinert med tredje dose i uke 46 og dette arbeidet vil pågå videre de neste ukene.