Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Nasjonaljubileum med kongebryllup i Sarpsborg

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Nasjonaljubileum med kongebryllup i Sarpsborg

11.04.2019

I sommer er det klart for et spennende samarbeidsprosjekt mellom Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Olavsdagene i Sarpsborg. Vi gjenskaper kong Olav og prinsesse Astrids bryllupsgilde i en forestilling, som spilles samtidig både i Sarpsborg og på Stiklestad. Publikum er gjester.

1030 er et av de mest symbolsterke årstallene i norsk historie. Olav Haraldssons fall i slaget på Stiklestad og helgenkåringen i Nidaros året etter, fikk dyptgripende konsekvenser for det norske riket. 1030 kan derfor beskrives som et vendepunkt med en virkningshistorie som det norske samfunnet fortsatt bygger på.

I 2030 kan vi feire at Norge har bestått som rike i tusen år! Et nasjonaljubileum er en unik mulighet til å spørre: Hva har Norge vært? Hva er Norge i dag? Og hva bør Norge være i fremtiden? Et nasjonaljubileum innebærer også at hele landet skal være med.

Sarpsborg først ut

Frem mot 2030 vil Stiklestad Nasjonale Kultursenter derfor samarbeide år for år med ulike steder som vil bidra med sine fortellinger om Olav og om Norge i tusen år, og først ut i rekken er Sarpsborg!

I 2019 er det tusen år siden kong Olav giftet seg med svenske prinsesse Astrid på kongsgården i Borg. Dette markerer Olavsdagene i Sarpsborg med et jubileumsår i 2019 som tematiserer ALLIANSER i fortid, nåtid og fremtid. I samarbeid skal vi gjenskape Olav og Astrids bryllup.

Forestilling

Forestillingen om kongebryllupet er produsert som et gilde hvor publikum er Olav og Astrids gjester. Vigselen foregår utendørs, mens selve gildet foregår innendørs med fantastisk mat, drikke og formidling. Mildri Austmo Ryan har utarbeidet manus.
Premieren finner sted på Borgarsyssel museum 26. juli og vil spilles nøyaktig likt klokken 18:00 både i Sarpsborg og på Stiklestad. Før den tid er det generalprøve i middelaldergården Stiklastadir på Stiklestad 9. mai.