>Sarpsborg sett med amerikanske øyne

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Sarpsborg sett med amerikanske øyne

23.08.2017 av Christian Nicolai Bjørke

Journalist Sam Easter fra Sarpsborgs vennskapskommune i USA var på besøk tidligere i år. Her forteller han hva han la mest merke til.

Grand Forks i Nord-Dakota er en by hvor 35,7 prosent av befolkningen har norske aner, og har vært vennskapskommune med Sarpsborg siden 2005. Et journalist-besøk tidligere i år resulterte i to artikler som kom på trykk i avisa Grand Forks Herald:

NB! Grand Forks Herald har problemer med nettsidene side. Prøv igjen senere hvis linkene ikke fungerer

Her forteller journalist Sam Easter om sin opplevelse av å «komme hjem». Easter sitter igjen med et svært godt inntrykk av Sarpsborg etter besøket.

– Jeg synes Sarpsborg var et flott sted! Spesielt likte jeg parken i sentrum av byen. Det virket som det alltid hendte noe der, om det var skolebarn som lekte eller en flokk hundeeiere som gikk kveldstur. Amerikanske parker er ofte godt besøkte og er populære å slappe av i, men Kulåsparken opplevdes mer som en hverdagslig del av samfunnet og ikke som en oase på utsiden av den. Størrelsen på Sarpsborg sentrum minnet meg om småbyer i USA, men måten byen er bygget opp på gjør det enkelt å komme seg rundt til fots. Amerikanske byer, også Grand Forks, er fortsatt bygd opp rundt ideen om et samfunn der alle må ha en bil. Sarpsborg var en mye finere by å være fotgjenger i. 

– Hva overrasket deg mest?

– Jeg likte godt å se Hafslund hovedgård. Den var så vakker, og jeg beundret den hver gang jeg passerte den på løpeturene mine.

– Hvilke likheter er det mellom Grand Forks og Sarpsborg?

– Jeg tror at begge byene strekker seg mot en større og bedre framtid. Som jeg skrev i artiklene mine, ser verken Grand Forks eller Sarpsborg på seg selv som byer man besøker, selv om begge er vakre steder. En turist som kommer til Norge tenker nok heller på å besøke Oslo eller Bergen. På samme måte vil Grand Forks være langt ned på lista for turister som kommer til USA. Så Sarpsborgs ambisjoner om å bli en yngre og mer blomstrende by minner mye om Grand Forks ambisjoner om å skape flere høyhus og innbyggere i sentrum av byen.

LES MER: Her finner du oversikten over Sarpsborgs vennskapsbyer

– Hva er den største forskjellen?

– Grand Forks brer seg mer utover. Gatene er bredere og det er lenger mellom husene. Vi ligger midt ute på prærien, og du kan dra ut av byen og kjøre milevis i hver retning uten å se et fjell eller en sjø. Det er flatt som en pannekake! Det er også mye mindre kollektivtransport og gåing, og mange flere biler. Amerikanere er så mye mer bundet til bilene sine – nesten alle kjører til butikken på hjørnet, biblioteket eller på jobb. I Sarpsborg fikk jeg inntrykk av at det er ganske lett å gå gjennom hele sentrum.

– Hvis noen fra Sarpsborg besøker Grand Forks, hva vil du anbefale at de får med seg?

– Det spørs når du kommer på året. Hvis du er her på vinteren, bør du få med deg en hockeykamp med universitetslaget. Vi vant det nasjonale mesterskapet i fjor! Hvis du besøker oss om sommeren, bør du tar turen til Greenway, som er en stor park langsmed elva som går gjennom byen. Ta også turen for å spise på Darcy’s, en veldig god lokal kafé, og legg også inn en stopp hos oss i avisa Grand Forks Herald. Det hadde vært morsomt å høre fra dere.

Fakta om Grand Forks

Den tredje største byen i Nord-Dakota.

Innbyggere: 57.339 (estimat fra 2016)

35,7 prosent av innbyggerne har norske aner.

Grand Forks er Sarpsborgs nyeste vennskapsby. Avtalen ble underskrevet 10. oktober 2005. Sarpsborgs andre vennskapsbyer er Struer i Danmark, Forssa i Finland og Södertälje i Sverige, Betlehem i Palestina og Berwick-upon-Tweed i Nord-England.