>Slik vil kommunen digitaliseres framover

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Slik vil kommunen digitaliseres framover

Publisert: 02.03.2023

Mye er allerede digitalisert, men fortsatt er det mange muligheter for å ta i bruk ny teknologi, endre arbeidsprosesser og koble flere systemer sammen. Nå er en ny digitaliseringsstrategi for kommunen vedtatt.

Kommunen har hatt stor satsing på digitalisering. Det har vært mindre prosjekter som digitale løsninger for tømmekalender, chat med automatiske svar og innsynsløsninger, og det har vært store prosjekter som velferdsteknologi, felles kommunikasjonsplattform og teknisk 2025 som innebærer stor teknologisk endring med innføring av driftssentral med mer. 

Alt handler om å finne nye måter å utføre arbeidet på eller finne nye løsninger for å gjøre hverdagen enklere for innbyggere, næringsliv og ansatte. Som hjelp på veien har vi den nye digitaliseringsstrategien, såkalt Plattform for digitalisering, som ble vedtatt i bystyret 2. mars.

Enorm utvikling

Teknologien utvikler seg i rekordfart og det er nesten umulig å si hva vi har av hjelpemidler om ti år. 

- Dette er ikke noe kommuneområde teknologi og endring kan eller skal gjøre alene. Sammen må vi tenkte nytt rundt hvordan vi kan løse oppgavene våre ved hjelp av teknologi slik at vi finner de gode løsningene som gjør hverdagen bedre for alle i Sarpsborg, sier direktør teknologi og endring i kommunen, Tone Hankø Sandvei. 

- Vi må utnytte teknologien bedre. Vi må koble systemer sammen og dra mye mer nytte av mulighetene som ligger der, legger prosjektleder Atle Johnsen til.

«En digital offentlig sektor»

Kommunens digitaliseringsstrategi er bygd på samfunnsplanen til kommunen og regjeringens strategi «En digital offentlig sektor». I forordet for denne strategien, står det blant annet dette:

"Ingen skal være kasteball mellom ulike offentlige aktører. Derfor må vi jobbe sammen for å løse brukernes behov. Målet om én digital offentlig sektor, krever at vi endrer arbeidsmåter og strukturer, har riktig kompetanse og at vi løser flere oppgaver digitalt. Vi skal tilby sammenhengende tjenester, vi skal benytte fellesløsninger fremfor å etablere hver våre og sørge for at fellesløsninger virker på tvers av forvaltningsnivåer og sektorer."

Les mer om regjeringens digitaliseringsstrategi her

Skal også tilrettelegge for de som ikke er digitale

Da kommunens digitaliseringsstrategi hadde en underveismelding til politisk behandling, kom det innspill om at vi også må jobbe for å ivareta de som ikke er digitale. Det står det også noe om i den nye strategien.

- Selv om verden har blitt mer digital, må vi ikke glemme at noen ikke er digitale i det hele tatt. Derfor må vi sørge for at de ikke faller utenfor. Det er viktig å ha løsninger som favner alle, sier prosjektlederen. 

Les forslaget til digitaliseringsstrategi som ble vedtatt her

Les saksframlegget for digitaliseringsstrategien her