>Smittetallene synker

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Smittetallene synker

21.02.2022

Forrige uke sank smittetallene i Sarpsborg for første gang siden jul, men dette betyr ikke nødvendigvis at vi har nådd smittetoppen. -Tallene er mer usikre etter at det ikke lenger er krav om testing, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Det har vært rekordhøy koronasmitte i Norge de siste månedene, men fordi omikron-varianten gir mindre alvorlig sykdom og de aller fleste er godt beskyttet gjennom vaksinasjon, ble alle koronatiltak i Norge fjernet 12. februar. Påbudene om å holde en meters avstand og bruk av munnbind ble borte. Kravene om å teste seg ved symptomer og å være hjemme ved positiv test, ble endret til anbefalinger.

Lavere smittetall, men …

Sist uke fikk Sarpsborg kommune rapportert 1853 smittetilfeller. Det er en betydelig nedgang fra ukene før, og da særlig fra rekorden i uke 6 på 2338 smittetilfeller.

-Vi er ganske sikre på at mørketallene er større nå enn tidligere, siden det ikke lenger er krav til testing ved symptomer og det er frivillig å rapportere positive tester til kommunen. For å opprettholde en best mulig oversikt over smittesituasjonen oppfordrer vi fortsatt innbyggere med positiv test om å melde fra til oss, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

En annen detalj som vitner om høyere mørketall, er at de registrerte smittetilfellene blant barn og unge har gått ned. I lang tid har aldersgruppen 6-13 år hatt de høyeste tallene, men i forrige uke er det i aldersgruppene 30-39 år og 40-49 år at det er registrert den høyeste andelen smittede (18% hver). Hovedgrunnen er trolig de nye anbefalingene som spesifikt sier at barn ikke lenger bør teste seg, selv om de har symptomer.  

I dag er det 34 pasienter med korona innlagt på Sykehuset Østfold, men de aller fleste av disse er lagt inn av andre hovedårsaker. For en uke siden var antallet 35.

Åpningstider og vaksinasjon

De gjeldende anbefalingene har ført til at færre henter hurtigtester og det er mindre trykk på koronatestsenteret og koronatelefonen. Derfor er åpningstidene redusert, noe du kan lese mer om her. På den annen side opplever legevakta en viss økning i henvendelsene, så vi understreker at de skal kontaktes kun ved behov for medisinsk hjelp. For generelle koronaspørsmål henviser vi til den sentrale koronatelefonen 815 55 015 eller Sarpsborg kommunes koronatelefon 902 62 442 (hverdager 08.30-15.30, helger 09.30-15.30).

Til slutt minner vi om at det fortsatt er muligheter for å få koronavaksine, både første, andre og tredje dose. I tiden framover er det drop in-tilbud på Valaskjold omsorgssenter, som du kan lese mer om her