>Team bolig er foreslått til Østfoldprisen

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Team bolig er foreslått til Østfoldprisen

18.10.2018

Team bolig i Sarpsborg kommune er en av kandidatene som er foreslått til å få Østfoldprisen for sitt arbeid med bostedsløse.

 

Det er rekordmange som er foreslått til å få prisen i år. Hele 90 kandidater skal en fagjury se nærmere på og velge ut finalekandidater, skriver Østfold fylkeskommune. Se alle de som er foreslått her.  
Vinneren offentliggjøres i løpet av november, skriver samme kilde.

I 2011 var det 186 personer som ikke hadde et sted å bo i Sarpsborg. I dag er det aldri mer enn ti personer på venteliste, og de får som regel kjapt en kommunal bolig. Det er ingen tilfeldighet. Boligkontoret har jobbet strategisk og utviklet en egen modell med å skaffe alle et sted å bo. Modellen har fått navnet «På vei hjem, Sarpsborg»

Tidligere i år var denne modellen sammen med flere andre prosjekter fra kommunen nominert til innovasjonsprisen. Nå har modellen blitt lagt merke til igjen.

- Det er en stor anerkjennelse hvis man vinner denne prisen, da blir man virkelig lagt merke til, sier teamleder ved boligkontoret, Robin Brynildsen.

- Måtte tenke nytt

Flere av de som var bostedsløse i 2011, eier bolig og har jobb.
Selv om det var 186 bostedsløse i 2011, var det ingen som bodde ufrivillig på gata. Mange var midlertidig innkvartert av NAV.

De som ble bosatt i kommunal bolig, ble ofte bostedsløse igjen, enten fordi de ikke klarte å bo der, eller fordi de ikke skaffet seg bolig etter makstiden på tre år i kommunal bolig. Samtidig som det var for få kommunale boliger, økte leieprisene og det ble en forverret situasjon for vanskeligstilte på boligmarkedet.

- Det var ikke så mange som klarte å skaffe seg bolig i løpet av tre år i kommunal bolig, og vi måtte tenke nytt for å veilede de ut på boligmarkedet. Med enkle grep blir det lettere å forstå alt om støtteordninger, hvordan søkesøkeprosessen er og sin egen økonomi, sier teamleder ved boligkontoret, Robin Brynildsen.

Dette er På vei hjem, Sarpsborg

Ut ifra tidligere boligsosiale studier og prosjektet har det blitt utviklet en egen modell.

  • Tildeler kommunale boliger på en annen måte. I stedet for å fordele bolig etter hvor lenge de hadde stått på venteliste, tildeler boligkontoret boliger etter hvem som passer til å bo det enkelte sted.
  • Veiledningsmappe til alle som hadde fått tildelt en kommunal bolig. Her får de tips og råd om hvordan de kan komme seg ut på boligmarkedet, hvordan søkeprosessene er og om støtteordninger. 1 og 2 års samtaler med ytterligere veiledning mot det private leiemarkedet eller startlån.
  • Veiledningsmappe til alle som har fått startlån. Her står det om alt som skjer på visning, ulike boformer og budgivning. De forklarer også ulike ord og uttrykk som brukes i forbindelse med et boligkjøp.
  • Alle får en boligkontakt i kommunen som gir individuelle råd.