Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Tiårsmarkering for 22. juli 2011

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Tiårsmarkering for 22. juli 2011

08.07.2021

Hvordan ble det norske samfunnet endret av terrorhendelsene 22. juli 2011? Hvordan er bevisstheten om hendelsene i Norge i dag? Har debattklimaet endret vilkårene for ytringsfriheten?

Det er i år ti år siden terrorhendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya. Det var et angrep vi ikke trodde vi skulle få se i Norge. Nordmenn var rettmessig sjokkerte, men reagerte på en måte som forbløffet mange i verden.

Ut på natta til 23. juli skrev da 18 år gamle Helle Gannestad på Twitter: «Når en mann kan forårsake så mye ondt – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen».

Ordene ble siden sitert av flere. Blant annet av statsminister Jens Stoltenberg under gudstjenesten i Oslo domkirke. 25. juli ble det arrangert rosetog i Oslo sentrum og flere andre steder i landet. Det er anslått at omkring 1 million nordmenn deltok i markeringene. Fra scenen på Rådhusplassen i Oslo henviste også kronprins Haakon til Helle Gannestads tweet, da han sa: «I kveld er gatene fylt av kjærlighet».

Mange trodde at nordmenns kollektive reaksjon i møte med et grufullt terrorangrep skulle føre til økt toleranse og en varig endring i måten vi ytrer oss på overfor våre medborgere.

Program

22. juli 2021 arrangerer Olavsdagene i Sarpsborg, i samarbeid med Den norske kirke og i samråd med Støttegruppen 22. juli, en minnemarkering.

Markeringen vil være todelt, med en minnegudstjeneste i Sarpsborg kirke kl 15.00 med påfølgende kransenedleggelse ved 22. juli-monumentet i Kirkeparken i Sarpsborg sentrum. Dette vil skje ca kl 15:30/16.00.

Senere på dagen arrangerer Olavsdagene en samtale som tar for seg hvordan terroranslagene preger Norge i dag, og hvordan debattklimaet har utviklet seg det siste tiåret. Samtalen vil ledes av tidligere NRK-journalist Håkon Haugsbø.

I samtalen deltar blant andre Elise Bjørnebekk-Waagen, nåværende stortingspolitiker for Østfold Ap som selv var på Utøya i 2011, filosof og forsker Henrik Syse og FpU-formann Andreas Brännström. Samtalen avsluttes med en konsert med Daniel Kvammen.

Arrangement og billetter Sarpsborg scene

Arrangementsstart: kl.18.00 Sted: Sarpsborg scene.

Arrangementet er gratis og billetter hentes ut på https://sarpsborg.ticketco.events/no/nb/e/22_julimarkering_samtale_og_konsert

Om Olavsdagene

Olavsdagene er en årlig festival som eies og drives av Sarpsborg kommune. Vår visjon er «Vår fortid fortelles og vår framtid skapes i Olavs by». Sarpsborg ble grunnlagt av Olav Haraldsson i 1016 og Olavsdagenes mål er å gjøre historien fra vikingtida og fram til i dag relevant for vår tid. Årets tema for festivalen er «Kulturmøte og endring» og festivalen arrangeres i perioden 16. til 30. juli.