>Tilbyr oppfriskningsdose

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Tilbyr oppfriskningsdose

Publisert: 21.11.2022

Vaksinasjonssenteret er i gang med å tilby oppfriskningsdoser av koronavaksine til innbyggere som ønsker det.

Sist uke åpnet regjeringen opp for at flere kan få tilbud om oppfriskningsdose med koronavaksine, og ved vaksinasjonssenteret til kommunen i Valaskjold omsorgssenter er de klare til å ta imot flere innbyggere.

Tidligere i høst har FHI anbefalt påfyllingsdose til innbyggere over 65 år, personer mellom 18-64 år med risiko for alvorlig sykdomsforløp, ungdom i alderen 12 til 17 år med grunnsykdom, og gravide i 2. og 3. trisemester. Det nye nå er at det også åpnes opp for at personer i alderen 18 til 64 år uten underliggende sykdom med risiko for alvorlig sykdom, kan få tilbud om ny vaksinedose.

Rebecca Skauge, leder ved vaksinasjonssenteret i Sarpsborg-Vi er i gang med å sette oppfriskningsdoser, så alle som ønsker det kan nå møte opp for vaksinering, bekrefter Rebecca Skauge som leder vaksinasjonssenteret.

Det er helt frivillig å vaksinere seg, og tilbudet er gratis. Sarpsborg kommune følger regler og råd fra sentrale myndigheter. På Folkehelseinstituttets side kan du lese mer om hensikten med vaksinasjon, intervaller, oppfriskningsdoser og annen informasjon knyttet til vaksinering.

Antall stikk teller 

Sammen med kommuneoverlege Kamaldeep Chudasama er hun klar over at antall doser og hvem som bør ta, kan være forvirrende for folk. For de aller fleste vil det være snakk om fjerde dose, men for enkelte med alvorlig svekket immunforsvar vil det være dose 5. Dersom du ikke har helt oversikten over hvilke doser du har tatt, blir det sjekket på vaksinasjonssenteret før du vaksineres.

-Tidligere var det også vanlig å telle gjennomgått korona som 1 vaksinedose, men det gjelder ikke lenger. Det er antall stikk som teller, sier Chudasama.

For anbefalingen om oppfriskningsdose nå i høst, så gjelder anbefalingen fra FHI uavhengig av om man har gjennomgått sykdom. Men du bør ha vært frisk i minst tre uker etter sykdom før det gis koronavaksine, gjerne lenger for bedre respons på vaksinen.

Oppfriskningsdosen er et gratis tilbud, og koronavaksinen kan bidra til et mildere sykdomsforløp.

- Det handler også om å beskytte sårbare man har rundt seg, forebygge sykehusinnleggelser og redusere sjansen for å bli langvarig syk, sier Skauge. 

Drop-in på Valaskjold

Det er ikke nødvendig å bestille time, men komme innom i åpningstiden til vaksinasjonssenteret på hverdager mellom 08.30 og 15.00.

-Vi har vaksiner nok, og det er også åpent for grunnvaksinering dersom noen mangler det, sier Skauge.

Kommuneoverlegen minner også om at det ser ut til å bli en tøff influensasesong i år, etter flere år med lite sykdom og dermed også lav immunitet.

Vaksinasjonssenteret tilbyr influensavaksine til 200 kroner, og denne kan tas samtidig som koronavaksine så lenge vaksinene settes i hver sin arm. Øvrige vaksiner er ikke anbefalt å ta samtidig. Pneumokokkvaksine (lungebetennelse) er også tilgjengelig, og koster 500 kroner. Her er anbefalingen påfylling hvert sjette år, ikke ti som det var tidligere.

Vaksinasjonssenteret har også for første gang influensavaksine som nesespray som et alternativ til barn mellom 2 og 17 år. Influensavaksine anbefales først og fremst barn som risikerer alvorlig sykdom eller død hvis de blir syke med influensa. Dette gjelder blant annet: Prematurt fødte, barn med kronisk lungesykdom inkludert astma, kronisk hjerte- karsykdom, kronisk lever eller nyresvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, alvorlig fedme og diabetes type 1 og 2.

Vaksinasjonssenteret holder åpent hverdager til 21. desember.

Her kan du lese mer om vaksinasjon i Sarpsborg kommune.