Start Kari chatbot Spør meg

>Tips og råd før du skal på båttur

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Tips og råd før du skal på båttur

18.06.2018

Kommunen har sammen med alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL inngått en langsiktig samarbeidsavtale med Redningsselskapet. Her gir de deg noen enkle råd for å være bedre rustet hvis noe uforutsett skulle skje på båtturen

Sammen med AV-OG-TIL skal kommunen samarbeide med redningsselskapet om alkovett på og ved sjøen.

- Vi i kommunen satser på å trygge barn, ungdommer og familier på sjøen. Vi samarbeider og gjør avtaler med frivillige for å spre budskapet. Sammen blir vi gode. Vi er veldig glad for et samarbeid med redningsselskapet om et tryggere båtliv ved kampanjen Klar for sjøen, sier rådgiver/AVOGTIL-koordinator i kommunen, Bente Holm Sælid.

- Jeg er veldig glad for denne avtalen, sier Sindre Martinsen-Evje.

Han håper at folk kan bruke hodet og ikke skape farlige situasjoner.

- Vi har ingen å miste, sier han.

Geir Tore Kopperud i Redningsselskapet er også fornøyd med dette samarbeidet.

- For oss er det helt narturlig å være med på noe som er forebyggende. RS har en nullvisjon om at ingen skal drukne og derfor vil vi være med på dette som er forebyggende, sier han. 

Redningsselskapet har nå en helt ny båt, som har base i Skjebergkilen.

  • Utpek én fører som holder seg edru også til hjemturen når dere tar båten til festival, grilling på holmer eller til hyttenaboen.
  • Lær deg sjøvettreglene og vikepliktsreglene på sjøen.
  • Vestpåbud eller ei – alle bør ha vestene på under turen. Det hjelper lite å ha dem under dekk hvis uhellet først er ute.
  • Lær deg kart og merking så du trygt kan navigere deg fram til bestemmelsesstedet ditt, at du unngår å krenke vernesoner og slik at du unngår grunner og skjær.
  • At det er pinlig å bomme på brygga er det minst farlige som kan skje hvis du har promille til sjøs. Vent med ankerdrammen til turen er avsluttet og båten fortøyd.
  • Alkohol fører til dårligere dømmekraft av blant annet avstand i vann, og kroppsvarmen svekkes. Derfor er selv en liten dukkert en dårlig ide hvis du har drukket.
  • Meld fra til politiet om uvettig kjøring eller mistanke om promillekjøring. Ring 02800.
  • Hvis du eller andre er i nød: påkall hjelp på VHF – kanal 16. Alle som har VHF har lytteplikt. Båter i nærheten kan komme til unnsetning. Du kan ringe Kystradioen på 120, de alarmerer Hovedredningssentralen. Du kan også ringe politiets nødnummer – 112.
Mer om «klar for sjøen»-kampanjen

Bølgeskvulp, måkeskrik, dempet motordur, flau vind og lukten av varm solkrem og nye baderinger til ungene. Sommeren og båtlivet er godt i gang. Vi har en klar oppfordring du kan ta med på båtturen: planlegg for godt alkovett og sjøvett.

Nordmenn elsker båt- og badeliv. Det finnes over 900 000 fritidsbåter i Norge, og vi bruker dem gjerne sommeren igjennom. Ikke rart at vi er opptatt av hvordan været skal bli i morgen, for det er ikke moro hvis været skifter raskt. Men det er ikke bare bølger som kan oppleves som utfordrende. Lese kart og merking, motorstopp, legge til på holmer og vikepliktsreglene er andre utfordringer for båtføreren.  

Alkohol og ruspåvirkning er involvert i minst hvert femte dødsfall i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Det er påvist at selv lav promille (under promillegrensa på 0,8) påvirker oss i en slik grad at vi blir dårligere båtførere. Konsentrasjonsevnen reduseres, reaksjonsevnen reduseres. Vi blir mer risikovillige.

Les mer om båt og promille her.

Om alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL

AV-OG-TIL er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. AV-OG-TIL vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

AV-OG-TIL jobber ikke for at man skal slutte å drikke alkohol, men at vi skal redusere alkoholbruken der det kan være farlig eller gå ut over andre. Derfor har vi kampanjer som særlig fokuserer på situasjoner hvor alkohol utgjør en særlig risiko.

Les mer på Avogtil.no