>Travle tider hos byggesaksavdelingen

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Travle tider hos byggesaksavdelingen

09.05.2017

Det slår sjelden feil. Når temperaturen stiger, kveldene blir lysere og feriepengene nærmer seg finner sarpingene frem hammer og spiker for å oppgradere hus og hytter.

Etter regelendringer sommeren 2015 ble mange mindre tiltak på egen eiendom unntatt søknadsplikt. Dette gjelder blant annet garasjer inntil 50 m² og mindre tilbygg på opp til 15 m². For at tiltakene skal være unntatt søknadsplikt er det imidlertid en rekke forutsetninger som må være på plass, både når det gjelder høyder, avstander og hva bygningene kan brukes til. Det kan også være lokale reguleringsbestemmelser som setter begrensninger for hva som kan bygges.

- Når man bygger uten forutgående byggesaksbehandling er det den som skal bygge sitt ansvar at reglene blir fulgt, sier teamleder byggesak Hanne Høgmo.

Byggesaksvakta er åpen

For å hjelpe deg med å finne ut hvilke regler som gjelder for din tomt har Sarpsborg kommune en egen byggesaksvakt som er åpen alle hverdager fra 09 til 14,  unntatt torsdager.

- Vi vet at våren er høysesong for byggesaker og har rigget oss så godt vi kan for å ta unna både spørsmål og søknader, sier Høgmo. Hun er imidlertid klar over at det enkelte dager kan være vanskelig å komme gjennom på telefon til byggesaksvakta og oppfordrer folk til å besøke kommunens og Direktoratet for byggkvalitets (DiBK) nettsider før de kontakter kommunen. På sidene til direktoratet finnes blant annet en veiviser som kan hjelpe deg å avklare om tiltaket ditt er søknadspliktig.

kommunen sine nettsider kan du også finne nyttig informasjon om gebyrer, kart, regelverk og mye annet.

- Før du bygger er det uansett lurt å sjekke reglene og å snakke med naboen, sier Høgmo.

Dialogkveld

Også de lokale byggefirmaene har travle dager. For å skape bedre prosesser mellom søker og kommunen inviterer byggesaksteamet til dialogkveld med byggebransjen i slutten av mai.

- Det er tredje gang vi arrangerer dette, sier Høgmo. Vi opplever at slike møter har blitt godt mottatt av bransjen. Det neste dialogmøtet er nesten fulltegnet.

Byggesaksavdelingen forsøker å lytte til de signalene bransjen gir, og å gjøre noe med de innspillene de får. Hvert år mottar byggesak om lag 50 anmodninger om forhåndskonferanse. I disse dager lanserer kommunen et elektronisk skjema for bestilling av slike møter – nettopp etter innspill fra bransjen.

- Vi ønsker å bidra til å gjøre hverdagen enklest mulig for byggebransjen. Dette er ett av flere skritt mot en fulldigital byggesaksbehandling, avslutter Høgmo.