Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Vanningsrestriksjon i Sarpsborg

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Vanningsrestriksjon i Sarpsborg

12.06.2020

12. juni innførte Sarpsborg kommune vanningsforbud. Nå er det bare lov til å vanne med kanne og håndholdt hageslange.

Restriksjonene gjelder inntil videre. Forbruket av vann har økt voldsomt den siste tiden som følge av varmt og tørt vær. I gjennomsnitt brukte sarpingene hele 339 liter hver 11. juni, og da er vi avhengig av å spille på lag med innbyggerne for å få ned forbruket.

Produksjonen av vann inn i systemet går som normalt og er ikke problemet. Utfordringen er derimot det store forbruket. Et stort vannforbruk kan i verste fall resultere i dårlig vanntrykk. Det kan være kritisk for allmenn vannforsyning, og aller verst hvis det skulle oppstå brann og det er dårlig eller ingen vannforsyning i området.

- Vi renser og sender ut det vannet vi klarer, men hvis forbruket er veldig høyt ute i vannsystemene der innbyggerne bor kan det bli vanskelig å få slukket branner. Derfor er det viktig at vi bruker vann til dagligdagse gjøremål, men heller ikke mer enn nødvendig utover det, forklarer virksomhetsleder for vann og avløp, Stein Solheim Olsen.

Slik kan du vanne

I Sarpsborg er det nå bare lov å vanne med kanne og håndholdt slange. Vi oppfordrer folk til å begrense vanningen til et minimum, selv om vi selvsagt forstår at folk gjerne vil vanne knusktørre plener og blomsterbed. Det er særlig hagevanning som bidrar til det store vannforbruket.

Forbudet gjelder:

  • Vanning med fast spreder.
  • Vanning med ubetjent slange.
  • Vanning med dryppvanningsanlegg.

Generell dispensasjon gjelder:

  • Nye gressplener anlagt med ferdiggress på rull lagt, eller sådd, før 12. juni.
  • Idrettsanlegg.
  • Anleggsgartnere og kommunale parkanlegg.
  • Husvask før maling.
  • Oppfylling av badebasseng.

Barnehager og SFO får også bruke vannspreder til lek i begrenset omfang.

Ikke legg ny plen nå

I vanningsrestriksjonene er det unntak for nysådd plen og ny plen på rull. Det gjelder for plener som ble gjort klart før restriksjonene trådte i kraft 12. juni – ikke etter denne datoen. Vi ser at det noen steder rulles ut ny plen nå og vannspredere står på i dagevis. Det kan vi ikke tillate ettersom ny plen på rull nå vil kreve svært mye vann for å slå rot og vokse normalt, hvis det i det hele tatt lar seg gjøre i denne tørre og varme værtypen.