Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Kildesortere

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Kildesortere

02.01.2020

Her finner du oversikt over hvordan du kildesorterer i Sarpsborg.

Sorteringsguiden

Her kan du lese om hvordan du kan kvitte deg med ulike typer avfall i Sarpsborg.

Glass- og metallemballasje

I løpet av 2019 får alle husstander og borettslag i Sarpsborg egen beholder for glass- og metallemballasje. Det vil si at alle får utlevert ny beholder hjemme i tillegg til beholdere for restavfall og papiravfall. Ordningen erstatter returpunktene og gjør det lettere å sortere. Borettslag, større sameier og andre vil få felles løsninger.

Slik er ordningen i Sarpsborg kommune

De fleste vil få en beholder på 140 liter. Den er enkel å skille fra de andre beholderne med sine oransje klips på lokket. I tillegg står det "glass- og metallemballasje" på lokket. Borettslag og sameier vil få tilpassede løsninger i form av en større beholder, iglo eller lignende.

Her finner du informasjonsbrosjyren som ble sendt til alle husstander i Sarpsborg våren 2019. (PDF)

Det tar lang tid å sette ut alle beholderne. Utkjøringen startet i begynnelsen av mai og vil pågå ut hele 2019. De første tømmingene startet 2. september, og for de som har fått beholderen vil den første tømmingen skje i september eller oktober. Deretter vil beholderen bli tømt hver 8. uke. Tømmekalenderen, sms-varsling og appen "Min renovasjon" er oppdatert med tømmedatoene for din adresse. Du kan plassere beholderen hvor du vil på eiendommen din, men på tømmedagen må du sette den fram til veikanten på lik linje med beholderne for papir og restavfall.

I dag har vi returpunkter flere steder i Sarpsborg hvor du kan kaste glass og metall. Når alle har fått egne beholdere vil disse felles returpunktene fjernes.

Hva er glass- og metallemballasje?

Glass- og metallemballasje er kun emballasjeprodukter og ikke andre gjenstander, selv om de er laget av glass og metall. Dette er viktig å skille på ettersom produksjonsprosessene videre kun håndterer glass og metall fra emballasje. Enkelt forklart er emballasje glass og metall som har vært pakket rundt et produkt. Gjenstander av glass og metall som ikke er emballasje kan leveres på gjenvinningsstasjonen. Mindre produkter kan kastes i restavfallet. Hele og brukbare gjenstander bør leveres til loppemarked, bruktbutikk eller lignende.

Glass- og metallemballasje skal kastes rett i beholderen, uten noen pose. Om du samler i pose på kjøkkenet før du frakter med deg, så må innholdet tømmes i beholderen. Da kan du bruke posen om igjen, eller levere den i plastinnsamlingen.

Ja takk:

 • Flasker i klart eller farget glass
 • Syltetøyglass
 • Hermetikkbokser
 • Myke metallbokser
 • Drikkebokser som ikke kan pantes
 • Korker og lokk av metall
 • Aluminiumsfolie/former
 • Telyskopper i aluminium
 • Metalltuber (tubeoster, kaviar osv.)
 • Tomme parfymeflasker og medisinglass

Nei takk:

 • Porselen, keramikk og krystall
 • Drikkeglass og tallerkener
 • Ildfaste former
 • Speil og vindusglass
 • Spiker og skruer
 • Lyspærer og batterier
 • Kniver, stekepanner og kasseroller
 • Malingsspann
 • Bestikk
 • Vaser og glassboller

Hva skjer med glass- og metallemballasjen?

Glasset og metallet blir sendt til Sirkel sitt sorteringsanlegg i Onsøy i nabobyen Fredrikstad. Der blir emballasjen sortert fra hverandre og sendt videre til gjenvinningsbedrifter som lager nye produkter av dette.

Mye av glasset blir til bygningsprodukter som glava, skumglass og glassbetong. Noe glass går til glassverk i Danmark, Sverige og Nederland. Her blir glasset gjenvunnet til nye emballasjeglass som vinflasker og syltetøyglass. Det kan være opptil 95 % resirkulert glass i en ny glassflaske.

Forskjellige metaller blir skilt fra hverandre. Aluminiumet er spesielt verdifullt og har like gode egenskaper som nytt råstoff. Dette blir sendt til smelteverk i Europa, og blir gjenvunnet til nye felger, fly, sykkel og ny aluminiumsemballasje. Stålet sendes til Celsa Stål i Mo i Rana som er det eneste stålverket som tar imot resirkulert stål i Norge. Dette kan gjenvinnes til f.eks. armeringsjern og kleshengere.

Hvorfor skal du sortere glass- og metallemballasje?

Glass og metall kan gjenvinnes nærmest i det uendelige uten at kvaliteten blir dårligere. Når vi gjenvinner glass- og metallemballasje, sparer vi råvarer og bruker bare en brøkdel av energien som går med til produksjon av nytt glass og metall.

Papp, papir og drikkekartong

Alle husstander i Sarpsborg har en egen beholder for papp, papir og drikkekartong.

Papp og papir (inkludert eggekartonger) legges i egen beholder.

Bøker (både mykt og hardt omslag) skal kildesorteres som papir.

Dette er Returkartonglotteriet

Sarpsborg kommune er med i Returkartonglotteriet for drikkekartong. Skyll, brett og stapp, og du kan vinne opptil 100.000 kroner.

Hvert år gjenvinner nordmenn så mye som 12.000 tonn drikkekartong, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet 'skyll, brett og stapp'. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker.

Returkartonglotteriet

 • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
 • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
 • Enkeltkartonger kan være med i trekningen om 10.000 kroner. Husk også at alle typer drikkekartonger kan delta (ikke kun melkekartonger).
 • For å vinne 100.000 kroner må et lodd bestå av minimum seks tomme og skylte drikkekartonger som brettes ned i den syvende drikkekartongen. Dette utgjør en kubbe. For skolemelkkartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.
 • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og legger denne i beholderen for papp og papir hjemme. Da har man ett lodd. NB! Du er kun med i trekningen når kubben/kartongen legges i beholderen hjemme. Kubber/kartonger som kastes direkte på Gatedalen miljøanlegg er ikke med i lotteriet!
 • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber/enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene/enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.

Visste du at…

 • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
 • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
 • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.

Les mer om lotteriet på Grønt punkts nettside her.

Plast

Plastsortering for eneboliger

Innbyggerne oppfordres til i størst mulig grad å sortere plast, og legge dette i egne sekker. Alle husstander får utdelt gjennomsiktige plastsekker til dette. Sekkene hentes av kommunens renovatør hver fjerde uke (se tømmekalender).

Vi deler ut nye ruller med avfallsekker for plastemballasje i ukene 36-40 hvert år. Alle abonnenter i kommunen får en ny rull. Dersom du bruker flere sekker enn dette (du kan sette ut flere enn én på hentedagen), kan du hente ny rull hos servicetorget eller Gatedalen miljøanlegg. Du kan også få renovatøren til å legge igjen en ny rull hjemme hos deg ved å knyte en sekk i håndtaket på beholderen for restavfall.

Hva skal med i plastsorteringen? I innsamlingsordningen vil vi ha all ren og tørr plastemballasje fra husholdningene. Bruk sunn fornuft; er det for krevende å rengjøre emballasjen ordentlig, kan den kastes i restavfallet.

Eksempler på plast til gjenvinning:

 • Bæreposer
 • Folie
 • Beger
 • Kanner
 • Bokser
 • Shampoflasker
 • Kaffeposer
 • Ostepakker
 • Rømmebegre
 • Yoghurtbegre

Dette vil vi ikke ha:

Andre plastprodukter som ikke er emballasje, det vil si leker, hagemøbler, bøtter, hageslanger eller kjøkkenredskaper. Flasker og kanner som har inneholdt oljeprodukter, ekstremt brannfarlig eller giftig avfall skal heller ikke legges i plastsekken.

Plastsortering for borettslag og sameier

Det er flere mulige løsninger for oppbevaring av plastemballasje for husstander som i dag deler avfallsordning.

Sekker for oppsamling i boligene: Sekker passer godt for rekkehus, mindre borettslag, sameier eller eneboliger. Hver enkelt husstand får utlevert en rull med plastsekker til å samle plastemballasjen i. Sekkene knytes igjen og settes ut kvelden før henting. Beholder: Kommunen kan etter avtale sette ut 360 liters beholdere for plastemballasje til borettslag og sameier. Egenbygde stativer i avfallsrom: Felles stativ for oppsamling av plastsekker passer godt for borettslag, sameier og liknende som har avfallsrom. Det må være plass til at renovatøren lett kan komme frem og hente sekkene.

Batterier

Alle butikker og forhandlere som selger batterier er pliktige til å ta imot batterier av samme type som de selger. Du kan også levere inn batteriene til Gatedalen miljøanlegg. Husk at de ikke skal kastes i restavfallet. Da kan de bli potensielle brannfeller. Ett eneste lite batteri er nok til å starte en brann, og det kan ofte være vanskelig å oppdage små batterier som er blandet med restavfall. Du kan enkelt bidra til å redusere brannrisiko både hjemme og på avfallsanlegg ved å tape over polene på brukte batterier og levere de inn til gjenvinning.

Batterier inneholder verdifulle metaller og grunnstoffer som har unike egenskaper og er viktig å gjenvinne. Metallene kommer fra gruvedrift som er en stor belastning på miljøet. Ved å gjenvinne materialene som er hentet ut reduserer vi belastningen på miljøet og behovet for å ta ut naturressurser og ikke-fornybare ressurser.

Informasjonsmateriell til borettslag

Her kan borettslag, sameier og liknende laste ned plakater til å henge opp på oppslagstavler, i avfallsrom eller dele ut til beboerne.

På linkene nedenfor finner du plakater du kan laste ned og skrive ut.

Plakat 1: Kildesortering av plastemballasje - PDF

Plakat 2: Innsamling av plastemballasje - PDF

Plakat 3: Oppsamling i beholder - PDF

Plakat 4: Oppsamling i sekkestativ og på hylle - PDF

Plakat 5: Oppsamling i sekkestativ og samlebås - PDF

Plakat 6: Oppsamling i sekkestativ og samlestativ - PDF

Plakat 7: Oppsamling i veggstativ og kroker - PDF

Sorteringsguide for plastemballasje - PDF

Sorteringsguide for papp, papir og drikkekartong - PDF

Sorteringsguide for glass- og metallemballasje - PDF

Telefon, PC, nettbrett og minnepinner

Her finner du viktig informasjon til deg som skal kaste telefon, pc, nettbrett og minnepinner.

Vi på Gatedalen miljøanlegg opplever at mange kaster mobiler og it-utstyr i containerne for småelektrisk. Kontakt heller betjening om dette. Da vil vi sørge for at det står innlåst frem til det blir hentet og destruert.

Tenk bare på alt du lagrer på mobilen eller pc-en din. Innhold som kan være viktig og sensitivt for deg selv, familien din eller arbeidsgiveren din. Det er både ubehagelig og skadelig om for eksempel bankdata, private bilder, opplysninger du deler med arbeidsgiveren din og alt det andre du går omkring med i lomma di i form av innholdet i en smarttelefon, kommer på avveier.

Nå har vi fått en spesialcontainer der du kan levere IT-avfall. Containeren er avlåst selv for oss som jobber på Gatedalen miljøanlegg, og har kun en smal spalte for levering av IT-avfallet. Den er stor nok til at du kan få inn en bærbar datamaskin og selvsagt mobiltelefoner, nettbrett, minnepinner og harddisker. Skal du kaste en større datamaskin, må du først sørge for å ta ut harddisken og levere til oss. Resten kaster du i de åpne kassene for elektronisk og elektrisk avfall. Spesialcontaineren blir låst inn i alarmert bygg etter stengetid.

Den låste containeren blir hentet og transportert på en sikker måte av firmaet STENA Recycling AS når den er full. De er ansvarlige for EE-avfallet etter at det er hentet hos oss. Ved ankomst Stena Recycling AS leveres avfallet på et område som er inngjerdet med kameraovervåkning tilkoblet Securitas.

EE-avfall som kommer inn via spesialcontainer blir levert til Stena sin ombruksavdeling.  Avdelingen har spesialutdannet personell, og på denne avdelingen vurderes det om produktene skal gå til ombruk eller til materialgjenvinning ut i fra kvaliteten på produktene. Etter endt arbeidsdag blir alt forsvarlig låst inn.

Harddisker kvernes ned til 1-2 cm små biter. Etter kverning sendes avfallet til Halmstad hvor det utføres enda en kverning før det går videre til en omsorteringsprosess av de ulike fraksjonene. Når de ulike fraksjonene er utsortert, blir jern og metaller sendt videre til smelteverk for omsmelting.

Henvend deg til betjening når du kommer til oss, så hjelper vi deg å kvitte deg med IT-avfall og kasserte mobiler.

Levering av IT-materiell, elektrisk og elektronisk materiell ved Gatedalen miljøanlegg er gratis for privathusholdninger. For næring koster det 2,25 kr pr. kg.

Oljerester og oljetanker

Nedgravde oljetanker kan leveres til Gatedalen miljøanlegg.

For å få levert tanken må du ha med et sertifikat på at den er tømt og rengjort av et godkjent foretak for slike arbeider. Gatedalen kan ta imot oljerester, men kun i begrensede volum, inntil et fat. Dette må leveres i kanner og merkes. Du kan også levere din oljefyr eller oljekamin hos Gatedalen. Prisen avhenger av materialet. Les mer om oljerester og oljetanker her.

Levering av asbest

Asbest må pakkes veldig godt inn før det leveres ved Gatedalen miljøanlegg.

Asbest skal pakkes inn i to lag med bygningsplast, være teipet godt igjen og skal være tydelig merket "asbest" før det leveres til Gatedalen miljøanlegg. Asbest er helseskadelig og asbeststøv kan føre til lungekreft og sterkt nedsatt lungekapasitet. Hvis du skal fjerne asbest på egen eiendom, er det viktig å bruke beskyttelsesklær og støvmaske som dekker munn og nese. Vær obs på risikoen for å støte på asbest ved renovering, fjerning av fasadeplater, kapping av rør og liknende. Bruk av asbest i bygg ble forbudt i 1980, så risikoen for å støte på asbest er størst i hus bygd før 1980. Det kan likevel være asbest i hus bygd fram til 1986. Asbest er et trådformet mineral som lett brekker opp og støver. Fargen kan være hvit, grå, lys grønn eller lys blå.

Vanlige materialer med asbest:

 • Fasadeplater, eternitplater, himlingsplater
 • Isolasjon rundt rør og rørbend
 • Fliser og flislim
 • Vindsperrer og vinduskitt
 • Gulvbelegg

Asbest graves ned på deponi som er godkjent for dette formålet.

For næring, se også: Regler og informasjon om farlig avfall fra næringslivet.

Fritidsbåter under 15 fot

Alle fritidsbåter opp til 15 fot uten motor kan leveres gratis til Gatedalen miljøanlegg.

NB! Du som båteier skal selv ha med deg et ferdig utfylt papirskjema når du kommer med båten. Vi på miljøanlegget signerer skjemaet når båten er sjekket og mottatt. Skjemaet finner du hos Miljødirektoratet. (PDF) Skjemaet tar du med deg hjem igjen, og kan brukes til å søke om vrakpant på kr 1000,- på miljødirektoratets sider.

Vi på Gatedalen miljøanlegg tar imot båter mandag til fredag mellom 07.00 og 14.30. Ved ankomst skal båten kontrolleres før den kan leveres. Ta derfor kontakt med en av våre ansatte ved ankomst for å bli betjent. Ettersom levering av båter krever en del dokumentasjon og ekstra håndtering har vi ikke kapasitet til å ta imot båtene etter klokken 14.30 og lørdager.

Kasserte fritidsbåter kan inneholde deler som kan skade miljøet, i tillegg kan det være farlige stoffer i båten, for eksempel fra bunnstoff i skrog. De fleste fritidsbåter i Norge er laget av komposittmaterialer. Dumping av slike båter i havet vil føre til nedbrytning som over tid fører til mikroplast i havet. Ved å samle inn og behandle båter som skal kasseres, hindrer vi at mennesker og natur eksponeres for farlige miljøgifter og mikroplast fra båter som hensettes. I tillegg vil materialgjenvinning og energiutnyttelse av båtene gi reduserte klimagassutslipp og andre positive miljøeffekter.

Returordningen skal bidra til færre kasserte båter og mer materialgjenvinning. Før båten kan leveres til gjenvinningsstasjonen må motor, elektrisk utstyr og drivstofftanker være fjernet.

Ja, takk:

Båter inntil 15 fot:

 • Kajakk
 • Kano
 • Robåt
 • Jolle
 • Seilbrett
 • Gummibåt med skrog
 • Trebåt, glassfiberbåt, plastbåt og aluminiumsbåt

Nei, takk:

 • Gummibåt
 • Båter over 15 fot (må leveres egne mottak)
 • Båter med innenbordsmotor (må leveres egne mottak)
 • Båter brukt til næringsformål 

Båter fra 15-49 fot og båter med innenbordsmotor:

Nærmeste mottak er Kambo Marina i Moss.  Tlf 69 25 88 65, www.kambomarina.no

Åpningstider: hverdager 9-17. Lørdag/Søndag ring for avtale 90911859.

Levering av gamle bildekk

Slik er ordningen ved levering av bildekk ved Gatedalen miljøstasjon:

Dekk består av ulike gummiblandinger, men kan også inneholde noen organiske miljøgifter. Dekk kan derfor ikke kastes sammen med annet avfall, og må sorteres for seg selv. Innsamling av dekk er lovregulert fra Miljøverndepartementet, og lovverket er en del av Avfallsforskriften, kapittel 5.

Når vi kjøper bildekk har vi allerede betalt en miljøavgift for riktig håndtering av dekk når de skal kasseres. Derfor plikter dekkforhandlere å ta imot dekk gratis fra forbrukere.

Ettersom Gatedalen miljøanlegg ikke er forhandler, tar vi 2,25 kroner/kilo for levering av dekk på felg. Husholdninger kan levere avfall med personbil uten henger for en fastpris på 50 kroner uavhengig av vekt. Dekk uten felg kan leveres gratis for husholdninger. Næring må betale.

NB! Vi tar ikke imot:

 • Traktordekk
 • Anleggsdekk
 • Dekk som ikke skal fylles med luft
 • Skytematter
 • Lekeapparater mm. laget av gamle bildekk

I dag gjenvinnes 95 prosent av de innsamlede dekkene. Det finnes flere metoder for gjenvinning av dekkene som har rullet ferdig på veiene våre, enn å male dem ned til gummigranulat eller dekklipp. Store dekk kan brukes som støtdempende fendere på kaier og større brygger. Noen av lastebildekkene går til regummiering, mens andre skjæres opp og benyttes til skytematter. Sider på dekk kan gjenbrukes som f.eks. silopress for flatsiloer. Ordinære dekk kan brukes for eksempel som vern på gokartbaner og andre motorsportanlegg.

Resterende mengde dekk går enten til granulering som igjen blir til nye produkter eller til dekklipp som brukes som anleggsmateriale eller som brensel i store sementovner. Sistnevnte erstatter da bruk av fossilt brennstoff som kull og olje. Forbrenning skjer på over 1000 grader og gir ikke utslipp, da all røyk og avgasser renses i store avanserte elektronfiltre. Stålfelger går til jernstøperier hvor de smeltes og blir til nye produkter, slik som bildeler, vedovner, kumlokk med mere. Aluminiumsfelger er spesielt bra å gjenvinne. Her sparer man opptil 95 prosent energi, sammenlignet med produksjonen av aluminium fra ny malm.