Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Returkartonglotteri og skjærgårdstjeneste

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Returkartonglotteri og skjærgårdstjeneste

01.11.2019

Returkartonglotteriet

Dette er Returkartonglotteriet

Hvert år gjenvinner nordmenn så mye som 12.000 tonn drikkekartong, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet 'skyll, brett og stapp'. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker.

Returkartonglotteriet

 • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
 • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
 • Enkeltkartonger kan være med i trekningen om 10.000 kroner. Husk også at alle typer drikkekartonger kan delta (ikke kun melkekartonger).
 • For å vinne 100.000 kroner må et lodd bestå av minimum seks tomme og skylte drikkekartonger som brettes ned i den syvende drikkekartongen. Dette utgjør en kubbe. For skolemelkkartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.
 • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og legger denne i beholderen for papp og papir hjemme. Da har man ett lodd. NB! Du er kun med i trekningen når kubben/kartongen legges i beholderen hjemme. Kubber/kartonger som kastes direkte på Gatedalen miljøanlegg er ikke med i lotteriet!
 • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber/enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene/enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.

Visste du at…

 • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
 • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
 • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.

Les mer om lotteriet på Grønt punkts nettside her.

Skjærgårdstjenesten

Skjærgårdstjenesten tømmer søppel og vedlikeholder de offentlige friluftslivsområdene ved sjøen.

Skjærgårdstjenesten holder til i Skjærgårdens hus på Skjærhalden sammen med Ytre Hvaler nasjonalparkstyre og Statens naturoppsyn. Les mer om Skjærgårdens hus her.

Tjenesten skal gi deg økt forståelse for å ta vare på naturen, og stimulere til aktiv bruk av natur og friluftslivsområder.

Arbeidsoppgaver

 • At områdene blir brukt på en fin måte.
 • At det tas hensyn til flora, fauna, landskap og kulturminner som er områdenes opplevelsesfaktorer.
 • Rydde områdene for søppel, for eksempel strandrydding om våren.
 • Regelmessige kjøreruter for henting av avfall fra cirka 20 boder.
 • Vask av toalettboder og serviceanlegg.
 • Klipping av gress. Stell og rydding av busker og trær.
 • Tilrettelegging av stier.
 • Kontrollerer og reparerer badebøyer, badetrapper, flytebrygger, og så videre.

Dette er en tjeneste som drives av midler/tilskudd fra Staten, (Miljødirektoratet, MD/Statens Naturoppsyn, SNO), Østfold fylkeskommune, Oslofjordens Friluftsråd og samarbeidskommunene Hvaler, Halden og Sarpsborg.

Driftsområde I - Ytre Oslofjord øst, søndre driftsenhet, består av et samarbeid mellom kommunene Hvaler, Sarpsborg og Halden, hvor Hvaler kommune er vertskommune.

Skjærgårdstjenesten er tilgjengelig for frakt-oppdrag utenom hovedsesongen (skoleferien). Vi prioriterer frakt av skrot etter forhåndsavtale om plassering/sortering og hentetidspunkt.