Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Kulde og små barn

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Kulde og små barn

26.11.2018

Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er tilrådelig å la barn oppholde seg ute i streng kulde. Den følte temperaturen vil være avhengig av både vindhastighet og luftfuktighet, i tillegg til selve lufttemperaturen. I Sarpsborg settes veiledende grenser i henhold til effektiv/ følt temperatur.

Det er viktig å ta hensyn til at små barn har dårligere varmeregulering enn voksne. Barn har større kroppsoverflate i forhold til volum enn voksne og er derfor mer utsatt for forfrysninger og alvorlig nedkjøling.

Veiledende råd

Barn under 3 år bør holdes innendørs ved minus 10 °C effektiv temperatur. Unngå også soving utendørs i barnevogn/pulk o.l.

Større barn kan oppholde seg ute i noe lavere temperaturer, men vær oppmerksom på faren for forfrysninger. Det må alltid gjøres en vurdering i forhold til effektiv temperatur, type aktivitet, og hvor lenge barna skal være ute. Voksne må hele tiden holde barna under oppsikt, og sørge for at de holder seg i bevegelse.

Råd som må være kjent for voksne som har ansvar for barn ute i kaldt vær

  • Sørg for god bekledning med ull innerst/vindtett ytterst. Dekk nese og munn med skjerf/buff
  • Barna bør være i aktivitet kontinuerlig
  • Oppholdet ute bør være av kort varighet
  • Voksne må følge nøye med så barna ikke pådrar seg forfrysninger på utsatte steder som nese, ører, fingre og tær
  • Bleiebarn må ha tørr bleie
  • Barna bør spise kort tid før de går ut
  • Dersom det skal anvendes kuldekrem, må den være fet, vannfri og påføres i et tynt lag minimum en halv time før oppholdet ute
  • Unngå å vaske ansiktet på barna på kalde dager, da det naturlige fettlaget gir en viss beskyttelse mot kulde

Effektiv temperatur

Vind og høy luftfuktighet gir økt risiko for forfrysninger og alvorlig nedkjøling. Sammenhengen mellom temperatur, vind og effektiv/følt temperatur finnes på www.yr.no. Hold musepekeren på gradeangivelsen på værmeldingen for angitt sted og få opplyst effektiv/følt temperatur.

Denne temperaturen kan ikke måles med et termometer, men tallfester den kombinerte effekten av vind og kuldegrader. Den effektive/følte temperaturen er den temperatur vi måtte hatt i vindstille vær for å oppleve samme kulda som vi gjør ved de eksisterende vind- og temperaturforhold.


Eksempel: Termometeret viser minus 10 °C og det er svak vind, 3 m/s. Dette gir effektiv temperatur på minus 15 °C. Øker vinden til laber bris, 9 m/s, er effektiv temperatur minus 20 °C. Det er derfor effektiv temperatur må være avgjørende i vurderingen av om barna kan være ute.