Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Influensavaksine

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Influensavaksine

30.10.2020

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle som er 65 år eller eldre, de som har en kronisk sykdom, er gravide eller helsepersonell med pasientkontakt, tar influensavaksinen.

Etterspørselen etter vaksinen øker for hvert år, og på grunn av mulig mangel på vaksine denne sesongen har regjeringen forbeholdt vaksinene til risikogruppene og helsepersonell med pasientkontakt fram til 1. desember. Dette for å sikre at de som har størst risiko får tilbud om vaksinen først.

Les mer om dette på Folkehelseinstituttets nettside.

Risikogruppene for influensa og korona, er nesten de samme. Derfor er det viktigere enn noen gang at personer i disse gruppene blir vaksinert.

Sarpsborg kommune har bestilt maks antall av det de kunne og fikk over 7000 doser. Dette er fordelt til fastleger, institusjoner, helsepersonell og massevaksinasjonen, men det er dessverre ikke nok for å dekke årets etterspørsel og flere legekontor har nå ikke flere vaksiner igjen.

Massevaksinasjon

Fram til og med fredag 30. oktober kl. 15.30 kunne de som er 65 år eller eldre bestille time ved massevaksinasjonen. Det skjer på på Quality fra 2.-6. november. Det er ingen drop-in til massevaksinasjonen og man må ha bestilt time. De fastlegene som har gått tom for vaksiner, har også kunne henvise de i risikogruppene under 65 år til å kontakte servicetorget før fristen gikk ut 30. oktober kl. 15.30.

Dersom du er i risikogruppen og ikke har fått tatt vaksinen, kan du kontakte apotek eller fastlegen. Dersom de ikke har flere vaksiner igjen, har kommunen dessverre heller ikke flere å tilby dem. Kommunen har meldt inn ønsket om å bestille flere, men om kommunen får dem og når de eventuelt kommer - er ikke avgjort.

Priser

Prisen for å ta vaksinen på massevaksinasjonen og hos fastlegen er 50 kroner.

Ved apoteket gjelder egne priser.

Vi oppfordrer til kontantfri betaling.

På vaksinasjonsstedet

Inngang fra baksiden. Se skilting på stedet. Parkeringsplass rett utenfor.

Alle som vaksineres får utdelt munnbind og håndsprit. Hold avstand.

Har man luftveissymptomer, er i karantene eller har reist til andre land de siste ti dagene – kan du ikke komme til vaksinasjonsstedet.

Kle deg slik at det er enkelt å få fram venstre overarm.

Kom i tide til timen. Dette er planlagt i detalj, slik at man ikke skal være for mange samlet samtidig.

Vaksinasjonen din blir registrert i et nasjonalt register.

Risikogrupper

Folkehelseinstituttet anbefaler at personer i disse risikogruppene lar seg vaksinere mot influensa:

  • Alle over 65 år
  • Beboere i sykehjem og omsorgsboliger
  • Barn og voksne med hjerte- og lungelidelser, diabetes, lever- eller nyresvikt, nevrologisk sykdom, svekket immunforsvar (samt deres pårørende) og svært alvorlig fedme.
  • Gravide i 2. og 3. trimester, samt gravide i 1. trimester som har kronisk sykdom eller er helsepersonell

Se fullstendig liste på Folkehelseinstituttets nettside.

I tillegg er disse viktige målgruppene prioritert for vaksinering:

  • Helsepersonell med pasientkontakt
  • Personer som bor sammen med pasienter med nedsatt immunforsvar som er mer mottakelig for infeksjoner
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

Mer om vaksiner

Pneumokokkvaksine

Vaksinen beskytter mot en bakterie som kan gi alvorlig lungebetennelse, hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning. Den er anbefalt til alle over 65 år og en del personer med kronisk sykdom. Vaksinen varer i 10 år. Vaksinen kan tas hos fastlegen eller ved vaksinasjonskontoret.

Derfor bør de i risikogruppen ta influensavaksinen

Forskning viser at under influensasesongen er vaksinerte eldre og personer med hjerte-/karsykdom mindre utsatt for hjerteinfarkt og hjerneslag enn uvaksinerte eldre. Dette er en av grunnene til at personer i definerte risikogrupper og alle som har fylt 65 år, selv om de er friske, anbefales å la seg vaksinere mot influensa.
Influensa kan føre til alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse, forverring av kroniske grunnsykdommer og varig svekket helse. Det er bevist at vaksinasjon reduserer risikoen for slike komplikasjoner.

- Hvert år dør cirka 900 personer i Norge som en følge av influensa, i hovedsak eldre. Mange vil bli alvorlig syke og bli innlagt sykehus. Alle som anbefales å ta vaksine, bør ta den. Vaksinen gir en god beskyttelse mot sykdom, både for seg selv og sine nærmeste, sier helsesjefen i Sarpsborg kommune, Øivind W. Johansen.

Helsesjefen sier at vaksinen blir gitt til flere millioner hvert år over hele verden og gir få, milde bivirkninger.

- Helsepersonell bør ta vaksinen for å beskytte pasientene, seg selv og andre i nærkontakt med utsatte grupper.

-Vi trenger et felles løft for å sikre at flest mulig får vaksinert seg, avslutter helsesjefen.

Mer informasjon til gravide

Gravide har høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp og følgesykdommer når de blir smittet av influensa, melder Folkehelseinstituttet. Risikoen øker jo lenger ut i svangerskapet man kommer. Hvis mor utvikler alvorlig sykdom, utgjør dette også en fare for fosteret. Nyfødte har også høyere risiko for alvorlig sykdom og vaksineres mor i svangerskapet blir også barnet beskyttet det første halvåret etter fødsel. 

Les mer om influensavaksinen:

Folkehelseinstituttets informasjon til risikogrupper

Folkehelseinstituttets informasjon til helsepersonell

Folkehelseinstituttets informasjon til gravide