Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Verdens bokdag

Innhold

Verdens Bokdag 2019

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Verdens bokdag

21.03.2019 av Vegard Krog Petersen

UNESCO markerer verdens bokdag 23. april hvert år - for å hylle bøker og forfattere - og å oppmuntre alle til leseglede. Sarpsborg bibliotek markerer dagen med bokutstillinger.

Over hundre land feirer "Verdens bok- og opphavsrettsdag".  FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) står bak denne internasjonale bokdagen. Formålet er å å skape positiv oppmerksomhet rundt bøker ved å feire bokglede og leselyst, markere bokens rolle i samfunnet, boken som uttrykksform, for språklig og kulturelt mangfold, for utdannelse og for kommunikasjon. 

Dagen skal bidra til å fokusere på prosjekter som styrker leseevnen hos folk, og da spesielt i forhold til kvinner og barn.

Verdens bok- og opphavsrettsdag baserer seg på en gammel tradisjon fra Barcelona, hvor man hvert år på samme dag setter byen i bokens tegn. Datoen har symbolverdi da både Miguel de Cervantes, William Shakespeare og Inca Garcilaso de la Vega døde på denne dagen i 1616.

Røttene til Verdens Bokdag er mange århundre lange. 23. april er Sankt Georgs dag som helt siden høymiddelalderen har vært feiret i Katalonia. Sankt Georg er også Barcelonas skytshelgen. Da Sankt Georg ifølge legenden drepte den onde dragen, vokste det opp røde roser av dragens blod.

Mange steder er det en tradisjon at du på denne dagen skal gi bort en rose og en bok til en du er glad i