Hopp til hovedinnholdet

Kurland barneskole

>Vant prosjektprisen

Innhold

Vant prosjektprisen

Publisert: 15.11.2017

Lørdag 11.november var det klart for konkurranse i First Lego League. Der imponerte Kurland skoles elever stort.

Kurland skole var representert på Inspiria lørdag 11. november for å konkurrere i årets First Lego League-konkurranse. I år var temaet vann og hadde fått navnet Hydro Dynamics.

Fra Kurland skole, deltok tre 6. klassinger og syv 7. klassinger som alle hadde lagt ned en stor jobb for å stille best mulig til konkurransedagen. Oppdraget fra FLL ble sluppet i september og kontaktlærer Joachim Larsen og elevene har derfor hatt en veldig kort periode hvor de har jobbet intenst med å få ferdig sine presentasjoner. Målet vårt var at alle presentasjonene skulle gå bra, og deretter prøve å komme til kvartfinalen med roboten.

 

På konkurransedagen var det 10 svært spente deltakere som møtte opp kl. 08:00 på morgenen. De var alle ivrige etter å komme i gang og ville vise for dommere og publikum hva de hadde fått til.

 

Kl 09:55 startet den første robotkamp av tre. Dette ble også Kurlands beste runde med 60 poeng totalt. Utover dagen var det to robotkamper til, men ingen av disse slo den første runden og Kurland skole endte dermed med 60 poeng som beste runde. Dette holdt til en kvartfinale. I kvartfinalen ble laget dessverre slått ut, men innsatsen til gruppa var solid og vi klarte å nå målet vårt. Laget ble til og med fulgt av NRK Østfold.

 

Etter lagets første robotkamp var det klart for de som hadde jobbet med markedsføringen av laget til å ha fremføring. De gjorde en svært god jobb med presentasjonen, og svarte godt på vanskelige spørsmål fra dommere. De fikk vist frem hele arbeidsprosessen sin på en god måte, og hadde jobbet godt med sponsorer, plakater, bildefilmer og andre ting som de viste frem på vår stand. Gruppa hadde en god følelse etter presentasjonen, og de gjorde det såpass bra at de ble nominert til kjerneverdiprisen, noe de var svært godt fornøyde med.

 

Den siste presentasjonen til Kurland-elevene for dagen var forskningsprosjektet. Her skulle hele gruppa bidra på en eller annen måte, og det var åpent for publikum til å komme å se på. Vi fremførte foran fire dommere.

Presentasjonen gikk svært bra og dommerne så ut til å like idéen vår godt. Oppdraget hadde vært å forske på vannets kretsløp og hvordan vi mennesker bruker vannet vi har tilgjengelig. Her sto man ganske fritt til å forske på det man ville innenfor dette. Laget bestemte seg for å se på måter vi mennesker kan forbedre bruken av vann på.

Man så på steder hvor det brukes mest vann og landet på å se mer på jordbruk. Jordbruk bruker svært mye vann i løpet av ett år, og mye av dette vannet blir sløst bort. Store deler av vannbruken på jordbruk går med til vanning hvor igjen 50 % av vannet ikke er gjenbrukbart. Mye sløses bort ved at det blåses bort i vinden, og mye sløses bort ved at man vanner i alle retninger slik at ugress rundt det man skal vanne tar opp vannet. Dette bestemte vi oss for å prøve å gjøre noe med.

 

Kurlands oppfinnelse var et nytt vanningssystem hvor man setter en kapsel rund bunnen av et tre. På toppen av kapselen er det et hull slik at regnvann og sollys kommer til. Under bakken legger man slanger som går under kapselen og spruter vann opp fra undersiden og opp og inn i kapselen. Idéen med dette er at vannet ikke vil blåse vekk i vinden, og man vil heller ikke vanne unødvendig i alle andre retninger enn det man trenger – slik som man gjør med en vannspreder. Vi hadde også en tanke om at med denne kapselen vil jorda holda lenger på vannet som blir brukt slik at man ikke trenger å vanne like lenge som før.

 

Dommerne likte denne idéen og presentasjonen av den så godt at de kåret Kurland-elevene til vinnere av prosjektprisen.

 

Elevene har gjennom hele prosessen lagt ned et enormt arbeid, og de var veldig stolte av prestasjonen sin på lørdag – noe de har god grunn til.