Finn ansatt

Kontakt oss

Åpningstider

Ledig stilling

Min side

>Gratis HPV-vaksine

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Gratis HPV-vaksine

29.10.2018

Alle kvinner født i 1991 og senere kan få HPV-vaksinen gratis, dersom de tar første dose i løpet av desember i år.

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7. klasse siden 2009. Siden høsten 2018 har også gutter i 7. klasse fått tilbud om vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet.

Fra høsten 2016 har kvinner født i 1991 eller senere fått tilbud om denne gratis. Nå er siste frist.

Vaksinasjonen består av tre doser av vaksinen Cervarix. For å få vaksinen gratis, må første dose settes senest i desember 2018. Den siste av dosene må være tatt innen 1. juli 2019.

HPV-infeksjon er mest vanlig hos unge seksuelt aktive personer og det er derfor tilbudet om gratis opphentingsvaksine er rettet mot kvinner født 1991 eller senere.

Tilbyr HPV-vaksine til flere

Rusavhengige, sexarbeidere og menn født 1991 eller senere som har sex med menn, kan nå få HPV-vaksinen gratis hvis de tar første dose i løpet av november.

Folkehelseinstituttet (FHI) har i samarbeid med Helse og omsorgsdepartementet og leverandør bestemt at vaksiner som er til overs etter at FHI byttet vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, skal tilbys disse. Sarpsborg kommune har fått noen av disse vaksinene. Kommunen vil ha et oppsøkende tilbud i rusmiljøet. I tillegg kan andre som ønsker vaksinasjon og tilhører en av gruppene over, kontakte Vaksinasjons- og smittevernkontoret for bestilling av time. Både vaksinen og vaksinasjonen er gratis.

Vaksinasjonen består av tre doser av vaksinen Gardasil. På grunn av holdbarhet på disse vaksinene, må den første dosen settes i løpet av november 2018.

Hvorfor tilbys vaksinen til disse gruppene:

Folkehelseinstituttet skriver dette om hvorfor disse gruppene prioriteres: Gruppene som er prioritert har dårligere mulighet til å beskytte seg mot HPV-infeksjon enn andre. Når det gjelder rusavhengige og sexarbeidere fordi de kan være mer smitteutsatt, ha dårligere egenomsorg og mulighet til å passe egen helse, og en vanskelig økonomisk situasjon. Menn som har sex med menn får tilbudet ettersom de ikke får flokkbeskyttelse gjennom vaksinasjonsprogrammene, som inntil høsten 2018 kun gjaldt for jenter og unge kvinner

Slik bestiller du time

Timebestilling

Kan gjøres til Vaksinasjons- og smittevernkontoret via epost eller ring telefonnummer 69 10 82 56.

Kontoret har følgende telefonttid for bestilling av time (hvis ikke noe annet er lest inn på telefonsvarer):

  • Mandag kl. 08.00-10.00
  • Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 13.00-15.00
  • Fredag ingen telefontid.

Forebygger kreft forårsaket av HPV

Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65-100 dør av sykdommen.

Det er de siste årene også vist at HPV- infeksjon er ansvarlig for mange tilfeller av kreft både i ytre kjønnsorganer hos kvinner, skjede, svelg, penis og endetarm. Forekomst av kreft i svelget er sterkt økende både hos kvinner og menn, størst økning er det blant menn. HPV-vaksinen vil virke forebyggende for alle HPV-relaterte kreftformer.   

Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

Her kan du lese mer om HPV og HPV-vaksinen.