Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>- En viktig milepæl er nådd

Innhold

- En viktig milepæl er nådd

02.07.2021

- Nå har vi nådd en viktig milepæl som gjør at vi ser en ende på koronapandemien i Sarpsborg. Det er nesten litt uvirkelig å vite at alle sarpinger som har takket ja, nå har fått sin første vaksinedose.

Dette sa ordfører Sindre Martinsen-Evje under en markering på vaksinasjonssenteret på Grålum i formiddag. Under makeringen ble det gitt velfortjent skryt til alle som har vært involvert i vaksinasjonsprogrammet, som er et av de største folkehelseprosjektene i Sarpsborgs historie.

Ada fikk første stikk

28. desember fikk Ada på 96 år den første vaksinedosen i Sarpsborg, som en av de første i landet. Siden en forsiktig start har antallet vaksinedoser skutt fart den siste tiden, blant annet fordi Sarpsborg har vært en av 24 kommuner i Norge som har blitt prioritert på grunn av vedvarende mye smitte.

Ganske nøyaktig et halvt år etter Adas historiske stikk, nås en viktig milepæl i dag, fredag 2. juli. Når denne dagen er over har alle sarpinger som har takket ja til vaksine, fått sin første vaksinedose. Det gjelder om lag 40.000 personer som utgjør nærmere 90% av alle sarpinger som er født i 2003 eller tidligere. I tillegg har over 20.800 også fått sin andre vaksinedose slik at de er fullvaksinert.

Først i Norge

- Etter det vi har forstått er Sarpsborg den første kommunen i Norge som har vaksinert alle med første dose. Det skyldes dels at vi har blitt prioritert og fått flere doser enn mange andre, men det er også andre grunner, siden vi nå også er først blant de andre kommunene som har blitt prioritert, sa helsesjef Øivind Werner Johansen da milepælen ble markert med kake, blomster og gaver i formiddag.

- Som en av de første i landet ble dette flotte vaksinasjonssenteret på Grålum åpnet allerede 12. januar. Vi har hele veien hatt veldig dyktige ansatte, både her på senteret, på servicetorget og i andre deler av kommunen. Disse har stått på og gjort en formidabel jobb, ikke minst med tanke på den enorme logistikken som har vært nødvendig når så mange sarpinger skal vaksineres på så kort tid, sa helsesjefen.

Farmasøyter og frivillige

En annen suksessfaktor har vært at kommunen har leid inn to eksterne farmasøyter som har trukket opp vaksinedosene, noe som har ført til at Sarpsborg sannsynligvis har fått utnyttet mer av de tildelte vaksineglassene enn andre kommuner. Farmasøytene Dhoha Hamid Fakhir og Bouchra Elyounoussi fikk begge velfortjent hyllest under markeringen.

Det samme gjorde damene i Sarpsborg sanitetsforening som under hele vaksinasjonsløpet har stilt med frivillige på vaksinasjonssenteret.

- De har vært helt enestående og til uvurderlig hjelp. De har vist en fantastisk vilje til å hjelpe befolkningen gjennom pandemien, sa ordfører Sindre Martinsen-Evje som også overrakte en gave på hele 200.000 kroner.

- Jeg er evig takknemlig for den jobben de har gjort.

Omfordeler 7.500 doser

Når alle nå er tilbudt og har mottatt første vaksinedose, sier Sarpsborg fra seg omlag 7.500 vaksinedoser som skulle kommet de to neste ukene. Disse kan dermed brukes i andre kommuner som ikke har kommet like langt i vaksinasjonsprogrammet. Les mer om omfordeling av vaksinedoser her.