Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>- Husk smittevern også når sommeren er over, ber kommuneoverlegene

Innhold

- Husk smittevern også når sommeren er over, ber kommuneoverlegene

08.08.2021 av Ole Christian Foss

Antallet som tester positivt på korona øker både nasjonalt og lokalt i Sarpsborg – og det er deltavarianten av viruset som tar over. Nå ber kommuneoverlegene Torunn Søland og Kamaldeep Chudasama sarpingene om å tenke smittevern også når sommeren er over.

- Barnehagene og SFO er i gang, og det nærmer seg skolestart. Vi ser at deltaviruset øker i befolkningen, og dette er et veldig smittsomt virus. Det må vi huske på nå som barn og unge vender tilbake til hverdagen, sier Søland.

- Det som skjer i Sarpsborg er det samme som vi ser ellers i landet. Antall mennesker som tester seg for viruset øker, antallet positive tester øker, og vi ser at det er deltavarianten som er den mest dominerende virustypen. Denne virusvarianten smitter mye lettere enn andre, og derfor er det fremdeles svært viktig å følge smittevernrådene, sier Chudasama.

Gjelder store og små

Kommuneoverlegene viser til rådene om å teste seg, vise god håndhygiene, og huske å holde avstand og ha færrest mulig nærkontakter. Dette blir ekstra viktig nå som sommeren er over, og hverdagen kommer tilbake. Regjeringen har åpnet for at man kan arbeide mer på kontoret, samtidig som det legges til rette for hjemmekontor og fleksibel arbeidstid, mens barn og unge vil samles i barnehagen, på skolen og i SFO.

- Da er det viktig å huske at rådene vi har fulgt i over et år fremdeles gjelder. Har du symptomer og føler deg forkjølet, har du sår hals, snufsete nese eller tapt lukt- eller smakssans – ja, da der det viktig at du tester deg, sier kommuneoverlege Kamaldeep Chudasama
Det samme gjelder om du får feber, hoste, tungpustethet, eller generell sykdomsfølelse.
- Og det å teste oss, det gjelder oss alle – både store og små. Det er fremdeles like viktig som før å holde meteren, og at du holder deg til en fast vennekrets, fortsetter Chudasama.

- Ved å forsøke å holde oss til samme gruppe, får vi ikke så mange nærkontakter, forklarer Torunn Søland.

Smitter lettere

Chudasama understreker at selv om Sarpsborg kommune har et veldig godt smitteapparat, bør vi unngå å gi de unødvendig jobb.
- Vi vet at deltaviruset kommer mer og mer i Sarpsborg, og vi ser at det hovedsakelig smitter yngre mennesker. Det har naturlig sammenheng med at de yngste ikke er fullvaksinerte. Likevel er det viktig at vi alle, uansett alder, er forsiktige og følger rådene som gis. Alle kan nemlig bli smittet, og smitte andre, uten at man nødvendigvis vet det selv, sier han.

Deltavarianten har økt fra 1% av de smittede i uke 18, til å utgjøre 90% av de smittede i uke 30.
Alphavarianten har gått motsatt vei, fra over 90% av de smittede i uke 20, til 7% i uke 30.