Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Må prioritere hvem som kan få hurtigtest

Innhold

HAR DELT UT MANGE TESTER: Jean Paul er en av mange i kommunen som har delt ut tusenvis av hurtigtester. Nå må det strammes inn. (foto: Ole Christian Foss)

DELT UT MANGE: Jean Paul er en av mange frivillige som har delt ut hurtigtester til innbyggerne. Nå strammes det inn. (Foto: Ole Christian Foss)

Må prioritere hvem som kan få hurtigtest

14.12.2021 av Ole Christian Foss

Med økt smittetrykk i samfunnet merker Sarpsborg kommune at svært mange innbyggere tar testing på alvor, og sjekker både seg selv og barna sine for mulig virus jevnlig. Lageret av hurtig- og selvtester er lite, og vi nå er nødt til å prioritere bruken av disse enda tydeligere.

Regjeringen og Helsedirektoratet har nå gitt kommunene beskjed om å gjøre en tydeligere prioritering når det gjelder utlevering av hurtigtester. 

Testing er et viktig tiltak for å begrense smittespredning, og det er stor etterspørsel etter hurtig- og selvtester. Det er nå et begrenset antall både på nasjonalt lager og ute i kommunene. Nasjonale myndigheter jobber med innkjøp og vil dele ut til kommunene fortløpende. Frem til vi får økt våre lagre, må vi stramme inn for slik at vi har nok tester for å unngå at kritiske samfunnsfunksjonene rammes.

Kjøp test, eller bestill PCR-test

- Dersom du ikke befinner deg i de prioriterte gruppene som er nevnt under ber vi deg på det sterkeste å bestille gratis time for PCR-test på koronatestsenteret vårt på sirkustomta eller kjøpe hurtigtester der de selges. Dette handler om å holde samfunnet vårt i gang. Vi trenger innbyggernes hjelp, sier helsesjefen.

Hun minner også om at det ikke er behov for å teste seg med mindre man har symptomer, har testplikt etter innreise, eller er i et testregime som nærkontakt eller etter andre smittevernfaglig vurderinger.

Strengere prioritering

Helsedirektoratet har informert kommunene om at tilgangen på selvtester er begrenset i en periode fremover, da etterspørselen er større enn tilgangen. De jobber med nye anskaffelser og har laget en prioriteringsliste for kommunene for å sørge for en rasjonering av tester for å redusere risikoen for at kommunene går tomme frem til lagrene igjen er fylt opp.

De som skal prioriteres for hurtigtester er først og fremst;

 • personer i smittekarantene som må være på jobb for å sikre drift av kritiske samfunnsfunksjoner. Disse må testes daglig for å få unntak fra smittekarantene i jobbsammenheng hvis dette er nødvendig.
 • ved symptomer hos: Barn og unge (7-18 år) og ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner. Disse prioriteres for testing med hurtigtester. Andre med symptomer, bes om å ta PCR-test på teststasjonen til vi igjen har nok hurtigtester tilgjengelig.

- Vi har blitt vant til å ha lett tilgang på hurtigtester, og vi må nå alle begrense bruken til de som nå er prioritert. På den måten kan vi holde samfunnskritiske funksjoner oppe, barn og unge i skolen, og vi unngå at vi ikke har hurtigtester til de situasjoner der vi virkelig trenger det, sierKarianne Jenseg Bergman.

Tusenvis av tester hver uke

I forrige uke ble det hentet ut over 13.000 hurtigtester i Sarpsborg. Det er en økning på 3.000 siden uken før og en dobling fra to uker tilbake. Jean Paul på bildet er en av mange som har delt ut flere av disse testene. 

- Vi er veldig glade for at innbyggerne våre tar testing på alvor. Dessverre er det underskudd på tester på verdensmarkedet, og lageret vårt reduseres kraftig dag for dag, forteller helsesjef Karianne Jenseg Bergman. - Inntil kommunene har fått opp lagrene av hurtigtester, skal vi derfor prioritere disse testene til barn fra 7-18 år og til de som har samfunnskritiske yrker. Vi håper at alle innbyggere vil respektere dette.

Positiv hurtigtest

Vi minner også om at alle positive hurtigtester skal registreres for smittesporing. Dette gjøres enkelt via nettsiden https://hjemmetest.remin.no/sarpsborg, så tar smittesporere kontakt med de smittede i tur og orden -  og du slipper å vente i telefonkø. 

Nye karanteneregler

 • Hvis du er nærkontakt av en smittet i din husstand eller like nære (som kjæreste) skal du i karantene i 10 dager (hvis du ikke får beskjed om annet fra smittesporerne)
  • du skal ta en test med en gang – gjerne PCR-test
  • du kan teste deg ut av karantenen på dag syv – dette må være PCR-test
  • du bør kun ta tester i tillegg til de nevnt over hvis du har symptomer - og slike tester bør være PCR-test
 • Hvis du er nærkontakt av en utenfor din husstand skal du i karantene i 10 dager
  • du kan teste deg ut av karantene for jobb eller skole på dag tre - dette må være PCR-test
  • du kan teste deg ut av karantene også for fritiden dag 7 – dette må være en PCR-test
  • du bør kun ta tester i tillegg til de nevnt over hvis du har symptomer - og slike tester bør være pcr-test
 • Vi forventer økt pågang på koronatestsenteret på Sirkustomta, og øker kapasiteten slik at flest mulig skal få time raskt når de trenger PCR-test.

Her henter du hurtigtest

Hvis du er i gruppene som er prioritert for hurtigtest, kan disse hentes fra torsdag 16. desember kun ved scenebygget i Kulås. Utdeling av hurtigtester på Skjeberg administrasjonsbygg blir stengt. Åpningtiden i Kulås er fra kl 10.30 - 19.30 på hverdager, og fra 10.30 - 17.30 på helg