Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Anbefaler bruk av munnbind

Innhold

Anbefaler bruk av munnbind

16.08.2020

Der det kan være vanskelig å holde 1 meter avstand til andre, er det nå anbefalt å bruke munnbind. Men avstand er fortsatt det viktigste du kan gjøre for å forebygge smitte!

Regjeringen har bestemt at fra og med mandag 17. augusttil søndag 30. august anbefales det at reisende med kollektivtrafikk i, til og fra Oslo og bo- og arbeidsregion Indre Østfold (Indre Østfold, Rakkestad, Skiptvedt og Marker) bruker munnbind der en ikke kan opprettholde 1 meters avstand. Regjeringen kom med denne anbefalingen på sin pressekonferanse på fredag. 

I følge Folkehelseinstituttet vil avstand på 1 meter eller mer reduserer risikoen for smitte med anslagsvis 80 prosent.
Munnbind brukt i befolkningen har kun en smittereduksjon på anslagsvis 40 prosent. Det betyr at smitterisikoen kan øke hvis vi erstatter anbefalingen om avstand på minst 1 meter med bruk av munnbind.

Det viser også hvor viktig det er at folk fortsetter å holde minst 1 meter avstand til andre enn sine nærmeste, slik at viruset ikke sprer seg.

Ikke alle personer kan, av medisinske og andre årsaker, bruke munnbind. Ved alle grader av smittepress er det viktigste tiltaket å legge til rette for å kunne opprettholde minst 1 meters avstand. Der det ikke er mulig, kan bruk av munnbind redusere risiko for smitte, men vil ikke kunne erstatte avstand som tiltak. 

Barn under ungdomsskolealder anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind.