Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Ber innbyggerne begrense nyttårsfeiringen

Innhold

Ber innbyggerne begrense nyttårsfeiringen

30.12.2020 av Ole Christian Foss

Etter et høyt smittetrykk i Sarpsborg over lengre tid, ber kommuneoverlegen innbyggerne om å bruke sunn fornuft når nyttårsfeiringen står for tur, og begrenser antall mennesker man er sammen med så mye som mulig.

- Alle må tenke gjennom om det går an å begrense feiringen denne gang, selv om det er tillatt å være inntil 10 personer, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

I Sarpsborg har formannskapet vedtatt en forskrift for å redusere smittetrykket i kommunen. Forskriften har blitt strammet inn flere ganger, etter hvert som smitten har økt.

Mye smitte

Nå er smittesituasjonen i Sarpsborg verre enn hva den var før jul, Smittetrykket er fremdeles høyt og vi ser en økende tendens av smitte i sosiale begivenhet og kommuneoverlegen ber derfor innbyggerne om å tenke seg godt om før nyttårsfeiringen starter.
- Det er dessverre fremdeles mye smitte i Sarpsborg, og derfor håper vi at folk unngår å samles til nyttårsfester. Alle bør stille seg spørsmålet om det er helt nødvendig å være sammen i et nyttårsselskap nå, eller om vi kan la være, sier hun.

Smittesituasjonen viser at det de to første døgn denne uken er registrert 38 positive prøver (14 mandag, 24 tirsdag).
Tallene har vært høye i julen;
106 (uke 52 ), 149 (uke 51), 102 (uke 50), 97 (uke 49), 118 (uke 48).

Totalt har 1069 sarpinger fått påvist korona.

Tenk deg godt om

Det er fremdeles forbudt å ha flere enn fem gjester, i tillegg til egen husstand, hjemme, i hagen, på hytta eller i leide lokaler.
- Men vi ber om at alle tenker seg godt om før de inviterer gjester på besøk. Vi forstår at det er inngangen til et nytt år, men som med alt annet bør årets nyttårsfeiring også være annerledes og begrenset, sier Iqbal.

Hun minner ellers om at hver enkelt innbygger før jul ble oppfordret til ikke å være gjest eller vertskap for mer enn to sammenkomster per uke.

Innbyggere som velger å samle gjester til nyttårsfeiring plikter å legge til rette for at smittevernrådene kan overholdes:

  • Du må ha oversikt over alle som er til stede, med dato, tidspunkt, navn og telefonnummer for å kunne bistå ved en eventuell senere smitteoppsporing
  • Det skal alltid være minst én meters avstand til andre, med unntak for at personer i samme husstand trenger ikke å holde én meters avstand, og at barn og unge som er sammen med andre fra sin faste gruppe på skolen eller i barnehagen trenger ikke å holde én meters avstand

Merk også disse presiseringene:

  • Barn som inngår i flere husstander, regnes som del av husstanden begge steder
  • Ungdom og studenter som bor på hybel, men er folkeregistrert hjemme, kan også regnes som del av husstanden

Å få kontroll på smittesituasjonen er en stor dugnad for hele samfunnet. Det krever innsats fra alle og enhver, og vi må stå sammen for å holde smittetrykket nede.
- Jeg ber igjen om at samtlige innbyggere bruker sunn fornuft og unngår å sette seg selv eller andre i fare ved å samles for mange. Dersom det ikke er strengt nødvendig, bør virkelig årets nyttårsfeiring begrenses så mye som mulig, avslutter Sapna Iqbal.