Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Dobling av smitten

Innhold

Dobling av smitten

Publisert: 24.01.2022

Som ventet fortsetter koronasmitten å stige i Sarpsborg, som i resten av landet. Forrige uke var det dobbelt så mange smittede som uka før. Nå innføres nye rutiner for hvem som må ta en ny bekreftende test etter positiv hurtigtest.

-Vi er ikke overrasket over at vi igjen har ny smitterekord i Sarpsborg. Dette er noe vi ser over hele landet og skyldes den smittsomme omikron-varianten og at flere tester seg med hurtigtester. Folkehelseinstituttet har beregnet at koronasmitten i Norge vil fortsette å stige også de neste par ukene, forteller kommuneoverlege Sapna Iqbal.

1513 nye smittetilfeller

I forrige uke ble 1513 nye smittetilfeller meldt i Sarpsborg. Det er en tilnærmet dobling av antallet smittede fra uka før, da tallet var 768. Den mest utsatte aldersgruppen er fortsatt 6-13 år, med 413 tilfeller. Ellers er det mye smitte i aldersgruppene fra 14 år og opp til 50 år. Smittetallene blir mindre med høyere alder. 30 personer over 70 år er registrert smittet.

-Den virkelig gode nyheten er at svært få blir alvorlig syke. Vi ser riktignok en liten økning i antallet innlagte sarpinger på Sykehuset Østfold, med fem innleggelser. Fire ligger fortsatt på sykehus i dag, mandag, men det er et svært lavt tall sett i forhold til den utbredte smitten. Det er en ny bekreftelse på at omikronvarianten gir mildere sykdom og at mange nå er fullvaksinerte. Det er også slik at mange av de som legges inn på sykehus, har andre sykdommer, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Nye rutiner for testing

Den høye smitten fører til at presset på helsetjenestene er stort. Høyt sykefravær på legevakta og særlig i hjemmetjenesten skaper utfordringer for kapasiteten. I tillegg er det krevende å spore smitten til alle som nå tester positivt. Derfor har sentrale helsemyndigheter nå kommet med nye rutiner for testing.

For to uker siden innførte Sarpsborg kommune en løsning som innebar at alle som får positivt svar på hurtigtesten hjemme, melder fra om dette til kommunen, primært på nettet (https://hjemmetest.remin.no/sarpsborg). I tillegg har de smittede selv ansvar for å melde videre til sine nærkontakter. De får veiledning om hva de skal gjøre på SMS eller på telefon fra kommunens smittesporere. Dette fortsetter som før, men det blir endringer i hvem som må ta en egen PCR-test etterpå for å bekrefte om hurtigtesten var korrekt.

  • De som har fått tre vaksinedoser, eller to doser og hatt korona de siste tre månedene, bør ikke lenger ta en PCR-test. Positiv selvtest anses som et sikkert positivt tilfelle
  • Barn og ungdom mellom 0 og 16 år, personer med alvorlig immunsvikt og uvaksinerte/delvaksinerte som har behov for koronasertifikat, anbefales fortsatt PCR-test. Tid bestilles her: helsenorge.no/timeavtaler

-Den store smitten fører til enormt mye jobb for oss og derfor er vi glade for at det blir forenklinger i testregimet. Det er sannsynlig at de nye rutinene vil gi noen mørketall fordi falske positive hurtigtester ikke blir oppdaget. Men på den annen side tester vi mange flere nå med jevnlig testing, særlig på skolene, og det fører til at vi oppdager smitte hos personer som ikke føler seg syke. Eksakte smittetall er ikke avgjørende for håndteringen av den fasen vi nå er inne i. Det viktigste er at vi klarer å hindre at alle blir smittet på en gang og at vi unngår mange sykehusinnleggelser, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Vaksinasjon og statistikker

I løpet av denne uka er alle i Sarpsborg over 18 år som har takket ja, vaksinert med 3. dose. Med dette er vi trolig den første store bykommunen som har nådd denne milepælen. 20. januar startet vi med å gi dose 2 til aldersgruppen 12-15 år. 25. januar mottar vi doser til barnevaksinasjon og starter vaksinasjon av de mellom 5 og 11 år fra onsdag 26. januar. Det er drop in på Quality hele denne uka. 

Hele 95% av byens befolkning er vaksinert med minst én dose, 58,8% har fått tre doser.

På grunn av de nye testrutinene, får ikke Sarpsborg kommune automatisk inn data for hvordan den enkelte ble smittet og om den smittede var vaksinert. Av denne grunn presenterer vi ikke oppdaterte statistikker om dette på nettsidene våre framover. Men oppdaterte smittetall og aldersfordeling finner du fortsatt, i tillegg historiske data.