Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Ekstra tiltak mot smitte i Sarpsborg

Innhold

Ekstra tiltak mot smitte i Sarpsborg

06.11.2020

Sarpsborg kommune innfører ytterligere anbefalinger for å begrense koronasmitten. Disse kommer i tillegg til de nasjonale. -Nå er det alvor, sier ordfører Sindre Martinsen Evje.

Det er aldri tidligere registrert så mange smittetilfeller i Norge som nå og mange land i Europa opplever sin andre smittebølge. Ettersom langt flere testes nå enn ved utbruddet i mars, er ikke tallene helt sammenlignbare, men tallene er så høye at regjeringen torsdag kom med nye koronaregler for å begrense smitten.

Nasjonale tiltak

De viktigste nasjonale reglene er:

 • Anbefaling om å holde seg mest mulig hjemme og begrense den sosiale kontakten med andre.
 • Unngå unødvendige innenlandsreiser
 • Maksimalt 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte sete (Gjeldende fra 9. november)
 • Skjenkestopp ved midnatt og siste innslipp av gjester klokka 22.00

Trykk her for å se et bilde av reglene i full størrelse. Regjeringen har bedt kommuner med stor smittespredning om å vurdere enda strengere tiltak.

Nye tiltak i Sarpsborg

Sarpsborg kommune har på ny satt kriseledelse på grunn av den økende smitten. Kriseledelsen i Sarpsborg kommune har bestemt å komme med strengere anbefalinger på noen områder. De kommer da i tillegg til de nasjonale tiltakene.

Fra og med i dag 6. november og inntil videre, innføres følgende skjerpede smitteverntiltak i Sarpsborg:

 • Anbefaler bruk av munnbind på offentlige steder der du ikke kan holde en meters avstand, som for eksempel kollektivtrafikk og taxi (Begrunnelse: Redusere smitte på grunn av manglende avstand)
  • Anbefalingen gjelder ikke barn under 12 år og andre som av medisinske årsaker ikke skal bruke munnbind
  • Anbefalingen gjelder ikke skoleskyss
 • Fraråder gjennomføring av større arrangementer/cuper/turneringer (Begrunnelse: Redusere unødvendige reiser mellom kommuner. Redusere sosial kontakt)
  • Vurderes av ansvarlig arrangør, med eventuell bistand fra kommuneoverlegen
 • Anbefaler størst mulig bruk av hjemmekontor (Begrunnelse: Redusere fysiske møtepunkter og reisevirksomhet)

- Hindre nedstenging

Det er viktig at sarpsborgsamfunnet ikke stenges helt ned. Derfor er det viktig at barnehager og grunnskoler fortsatt skal kunne holde åpent.

- Vi er i en alvorlig situasjon og derfor innfører vi ekstra anbefalinger i Sarpsborg. Om vi klarer å jobbe sammen om dette nå, håper vi at smittetallene igjen blir lavere. Hvis ikke kan vi risikere å måtte stenge ned slik vi gjorde i mars, sier ordfører Sindre Martinsen Evje.

Barn og unge

- Erfaringene fra mars tilsier at det vil være noen, og kanskje spesielt enkelte barn og unge, som vil slite under en nedstenging. Det er et mål at anbefalingene vi nå går ut med ikke skal ramme barn og unge, sier ordføreren.

- Selv om vi har opplevd noe smitte i skoler og barnehager, har vi ikke hatt alvorlige tilfeller. Vi tar i bruk karantener og hjemmeundervisning for å ivareta sikkerheten. Mange av tiltakene vi nå innfører gjøres nettopp for å kunne holde skoler og barnehager åpne. Det er også viktig i forhold til psykisk helse, sier direktør oppvekst Erik Bråthen.

Det er et godt samarbeid mellom oppvekst og helse slik at barn og unge som sliter automatisk vil få tilbud om nødvendig hjelp.

- Hold avstand

Kommuneoverlege i Sarpsborg, Sapna Iqbal ber om at alle nå tar smittevern på alvor. Hun minner også om de grunnleggende rådene: Holde avstand, god hoste- og håndhygiene, hold deg hjemme hvis du er syk.