Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Endringer i smittesporingen

Innhold

Endringer i smittesporingen

Publisert: 12.01.2022

Kommunen forventer en ytterligere økning i koronasmitten i Sarpsborg. For å opprettholde oversikt og få ut informasjon til alle de smittede, må smittesporingsarbeidet endres. Dette innebærer blant annet bruk av SMS og at mer informasjon går via de smittede til nærkontaktene.

-Bortsett fra de to ukene rundt jul og nyttår, har vi i lang tid nå hatt 50-100 smittetilfeller hver dag. Ettersom omikron er stadig mer dominerende, forventer vi at smittetallene vil fortsette å stige de neste ukene. For at vi skal kunne opprettholde oversikt og gi informasjon innenfor rimelig tid til alle smittede, må vi effektivisere smittesporingen, forteller virksomhetsleder helse, Karianne Jenseg Bergman.

Smittesporingsarbeidet er i stadig endring. Tre endringer er allerede gjennomført: Jevnlig testing av skoleelever starter denne uken, de smittede informerer mange av sine nærkontakter selv og muligheten for å melde inn positive hurtigtestsvar via et elektronisk skjema. Nå kommer enda flere endringer for å lette trykket for kommunens smittesporere.

-Vi kan ikke ringe alle

-Det er veldig tidkrevende å ringe alle som melder om positive prøvesvar. Vi vil fortsatt ringe en del av de smittede, men mange vil heretter få all informasjon på SMS. Vi vil rett og slett ikke makte å ringe alle, sier Jenseg Bergman. Vi har bemannet opp kraftig de siste ukene, men vi må også gå til andre tiltak hvis alle skal få informasjon innen rimelig tid.

Om du tester positivt på ordinær PCR-test eller melder fra om positiv hjemmetest, helst på nettskjema, eventuelt på telefon, får du tilbakemelding fra kommunens smittesporere. Dette kan skje på telefon eller på SMS, eller begge deler. Uansett kanal, vil du få informasjon om hvordan du skal forholde deg til testing, isolasjon og nærkontakter.

Registrere og varsle nærkontakter

Nytt er også at den smittede selv kan bli bedt om å registrere nærkontaktene i kommunens system (remin). Det vil være en lenke til dette i SMS-en. Den smittede vil også få oversendt en SMS som hen bør videresende til alle sine nærkontakter.

-Vi forsøker å gjøre dette så enkelt som mulig. Det skal være enkelt for den som er smittet og det vil frigjøre veldig mye tid for smittesporerne. På denne måten unngår vi overbelastning og kan prioritere arbeidet vårt bedre og sørge for at alle blir fulgt opp på en god måte, sier virksomhetsleder helse, Karianne Jenseg Bergman.

SMS-ene blir sendt ut direkte fra vårt smittesporingsystem, remin. Det betyr at remin vil stå som avsender, men med hilsen fra smittesporingsteamet i Sarpsborg kommune.