Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Får tilbud om vaksine-time via SMS

Innhold

Får tilbud om vaksine-time via SMS

27.01.2021

Sarpsborg kommune tester nå ut en ny løsning for invitasjon og timebestilling til koronavaksinasjon gjennom SMS. Men Sarpsborg får fortsatt bare tilgang på et begrenset antall vaksinedoser.

Den første vaksinedosen ble satt i Sarpsborg i romjula. 12. januar åpnet massevaksinasjonssenteret på Quality på Grålum. Sarpsborg kommune følger prioriteringslisten fra Folkehelseinstituttet og vil i løpet av neste uke bli ferdig med å vaksinere alle fra 85 år og oppover. Da starter også vaksinasjon av de eldste i aldersgruppen 75-84 år.

Får SMS med tildelt time

-Fram til nå har kommunen ringt til de som får tilbud om vaksine. Det er naturlig at mange av de aller eldste trenger direkte informasjon på telefon. Nå rigger vi oss for et opplegg som er smidigere og mer effektivt både for innbyggerne og for oss, sier prosjektleder for vaksinasjonsprogrammet i Sarpsborg, Per Bjørnar Wiig.

Fredag denne uka blir den nye løsningen testet ut med 50 personer som er født i 1936. De kommer til å motta en SMS fra Sarpsborg kommune/helsenorge med informasjon om at de har fått tildelt time til vaksinasjon på Quality fredag 5. februar. Innbyggerne kan svare med en SMS tilbake om de takker ja til den tildelte timen, om de ønsker en annen time, om de ikke ønsker vaksine eller om meldingen er feilsendt. Om den tildelte timen ikke passer vil de bli tilbudt ny time uka etterpå.

-Alle skal få tilbud om time

Hvis innbyggerne ikke har mobiltelefon eller hvis vi ikke mottar noe svar på SMS, vil vedkommende bli ringt opp fra kommunen. Hvis kommunen ikke får svar på telefon etter gjentatte forsøk, blir det sendt brev.

-På denne måten sikrer vi at alle får tilbud om vaksine, primært gjennom SMS-dialog, eventuelt på telefon eller via brev. Denne løsningen fungerer godt i andre kommuner som allerede har tatt den i bruk, så vi har tro på at vi får gode tilbakemeldinger på testrunden. Dette er mye smidigere for innbyggerne og mye mer effektivt for oss i kommunen, siden tildeling av timer blir mer automatisk. Dessuten skjer registreringen av den som vaksineres direkte i helsesystemene, slik at innbyggerne selv kan skrive ut vaksinasjonskort gjennom helsenorge.no når vaksinen er tatt, forteller Per Bjørnar Wiig.

-Vi hjelper alle

Det er servicetorget i kommunen som følger opp at alle innbyggerne får invitasjon til vaksinasjon. Avdelingsleder Henriette Grøtvedt Brostrøm sier at de bruker veldig mye tid på å ringe hver enkelt innbygger.

-Dette kan vi selvsagt ikke fortsette med når antallet tilgjengelige vaksinedoser kommer til å øke i tiden framover. Den nye løsningen vil gjøre at vi kan fokusere på å hjelpe de som ikke klarer å håndtere SMS-løsningen eller har andre spørsmål. På telefonnummer 69 10 80 00 vil vi svare på henvendelser mellom klokka 9 og 14 på hverdagene, men vi håper at de aller fleste vil klare å svare via SMS uten vår hjelp, sier Henriette Grøtvedt Brostrøm som samtidig kommer med en oppfordring om at så mange som mulig takker ja til timen de blir tilbudt og at de møter til avtalt time.

Når testen er gjennomført og løsningen settes i normal drift, vil kommunen gi mer informasjon om hvordan innbyggerne skal bruke den. Det blir blant annet laget en video som i detalj beskriver hvordan de skal gå fram.

Usikkert antall vaksinedoser

FHI forespeilet at Sarpsborg kommune i februar kunne få en stor mengde av den nye vaksinen fra AstraZeneca som forventes å bli godkjent fredag denne uka. For noen dager siden ble det kjent at produsenten har leveranseproblemer og at Norge får langt færre doser enn forventet nå.

-Det er veldig leit at vi ikke får så mange vaksinedoser som vi hadde håpet. Vi har rigget oss for å vaksinere oppimot 1500 innbyggere hver dag, inkludert i helgene, men er selvsagt avhengig av å få tildelt nok vaksinedoser, sier helsesjef Øivind Werner Johansen.

Har vaksinert 1344

I løpet av denne uka vil 1344 personer i Sarpsborg ha fått sin første vaksinedose og 594 være ferdig vaksinert. Planen for neste uke ser slik ut:

  • 211 doser til sykehjemspasienter som allerede har fått første dose
  • 53 doser til helsepersonell
  • 161 doser til hjemmeboende eldre over 85 år og 50 i aldersgruppen 75-84 år. Disse blir som nevnt kontaktet av kommunen og vaksinene blir gitt på massevaksinasjonssenteret på Quality.

Det er 1249 eldre over 85 år i Sarpsborg og 3585 personer i aldersgruppen 75-84 år. I løpet av neste uke skal alle som er født i 1935 eller tidligere ha fått tilbud om vaksine. Hvis noen av disse ikke hører noe fra kommunen i løpet av neste uke, ber vi dem ta kontakt med servicetorget.

Sarpsborg kommune har ennå ikke fått beskjed fra Folkehelseinstituttet på hvor mange doser som kommer i uke 6.

Du får hele tiden oppdatert informasjon om vaksinen på kommunens hjemmesider.