Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Forberedt på koronavirus

Innhold

Forberedt på koronavirus

03.03.2020 av Pål Nilsen

Sarpsborg kommune er godt forberedt på koronavirus. Syv personer er tilsammen blitt testet, men det er ikke påvist smitte for noen av dem.

Status for Sarpsborg tirsdag ettermiddag er at til sammen syv personer er blitt testet uten at det er påvist smitte av korona-virus. De er alle i fin form, men hjemmekarantene opprettholdes i 14 dager.

Informasjonstelefon

Legevakta i Sarpsborg har mottatt omlag 20 telefonhenvendelser daglig den siste tiden av bekymrede innbyggere. Kommunen råder alle til å ringe sin fastlege om de har spørsmål om koronaviruset eller er bekymret for smitte. Et fullgodt alternativ er å ringe den sentrale informasjonstelefonen på 815 55 015. De sitter alltid inne med oppdatert informasjon om situasjonen og vil således kunne gi gode råd til befolkningen.

Sarpsborg kommune følger utviklingen fra time til time. Du vil hele tiden få oppdatert status på kommunens Facebook-sider.

Mild sykdom

Det har de siste dagene vært sporadiske tilfeller i flere europeiske land og i Nord-Italia er det et utbrudd av smittede. Onsdag ble det også bekreftet et tilfelle i Nord-Norge. Det er sannsynlig at vi også vil få funn av koronaviruset i våre områder og vi er forberedt på det, sier kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergman.

Hun synes det er viktig å understreke at de aller fleste som smittes av koronaviruset får en mild sykdom. Eldre og personer med kroniske sykdommer har større risiko for alvorlig sykdom, mens barn rammes i svært liten grad.

Når skal du testes?

Sarpsborg kommune følger rådene fra Folkehelseinstituttet om hvem som skal testes. Det er kun de som har symptomer som hoste, kortpustethet eller feber og som samtidig kan ha vært utsatt for smitte, som skal testes. Du må da enten ha vært i nærkontakt med en person som er bekreftet smittet eller ha vært i områder med vedvarende spredning de siste 14 dagene før du ble syk. I dag gjelder dette fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og Nord-Italia (regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto). Om dette gjelder deg, ring din fastlege slik at det kan avklares om du trenger testing og din helsetilstand kan vurderes og følges opp. Det er viktig at du ringer og ikke drar til legen for å unngå å smitte andre. Har du hatt nærkontakt med en som er bekreftet syk bør du også ta kontakt med din lege på telefon for oppfølging selv om du ikke har symptomer. På nettsidene til Folkehelseinstituttet får du til enhver tid oppdatert informasjon om utviklingen.

-Slik situasjonen er nå, er det ingen grunn til å frykte å bli smittet av koronavirus fra personer med symptomer på luftveisinfeksjoner hvis de har vært i andre landområder, sier kommuneoverlege Karianne J. Bergman. -Hvis du ikke har symptomer skal du ikke testes, men er du i tvil så ta en telefon til din fastlege.

-Vask hendene ofte

Hvis det blir oppdaget tilfeller av koronavirus i Sarpsborg, vil de som har vært i nærkontakt med den smittede bli varslet og fulgt opp.

Kommuneoverlegen minner om at det viktigste du kan gjøre selv for å unngå smitte både av koronavirus og vanlige luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa, er å vaske hendene ofte og nøye og når det er mulig, holde deg på en meters avstand til personer med symptomer på luftveisinfeksjon. Her kan du lese gode råd for å unngå smitte av luftveisinfeksjoner.

Se også: Informasjon og råd om koronavirus