Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Gradvis åpning i april

Innhold

Gradvis åpning i april

07.04.2020 av Pål Nilsen

Sarpsborg kommune legger opp til en gradvis åpning av skoler og barnehager fra 20. april. Det blir også oppmykninger på noen andre områder, mens arrangementer fortsatt vil være forbudt.

Regjeringen la i ettermiddag fram sine endrede regler for å håndtere korona-pandemien.

- Vi i Sarpsborg kommune følger regjeringens regler og råd, sier kommunedirektør Unni Skaar.

- Nå skal vi bruke tiden godt for å forberede en trygg og god gjenåpning av skoler, barnehager og en del andre kommunale tjenester.

Skoler og barnehager

I korthet innebærer dette at de kommunale barnehagene vil bli åpnet igjen for ordinær drift fra og med mandag 20. april. Fra og meg mandagen etter vil skolene åpne for 1. til og med 4. klassetrinn, samt SFO. Det er ikke bestemt når 5.-10. klassetrinn gjenåpnes, men regjeringens mål er at alle skal komme tilbake til skolen før sommerferien.

Direktør oppvekst, Erik Bråthen, sier at alle barn, foreldre og foresatte skal føle seg trygge når de kommer tilbake til barnehagene og skolene i Sarpsborg.

- Jeg er glad for at det vil komme nasjonale kriterier for hvordan vi skal håndtere smittespredning i en barnehage eller skole. Dermed blir det mest mulig likt over hele landet. Og alle kan være trygge på at vi tar dette på største alvor her i Sarpsborg.

Unntak og tilsyn

Det blir unntak fra plikten til å gå på skole for barn i risikogrupper og barn som lever sammen med familie i risikogrupper, for å minimere risiko for alvorlig sykdom. Disse vil fortsatt få hjemmeundervisning.

- Fram til barnehagene og skolene gjenåpner, vil vi tilby tilsyn av barn på samme måte som vi har gjort de siste tre ukene. Vi skal også sørge for at alle utsatte barn og unge, også de over 4. klassetrinn, skal få tilbud om egnet barnehage- eller skoletilbud fra til skolene igjen er åpne som normalt, sier direktør Erik Bråthen.

Han ber om forståelse for at ikke alle detaljer er klare ennå, men sier at alle berørte vil få relevant informasjon i god tid før gjenåpning.

Hytteforbud oppheves

Regjeringen legger også opp til en gradvis åpning av såkalte en-til-en-behandlinger. Fra 20. april vil helsefaglige virksomheter som psykologer, fysioterapeuter og kiropraktorer kunne gjenåpnes. Og fra 27. april kan blant andre frisører og hudpleiesalonger åpnes igjen. Det vil også her bli satt klare krav til hygiene for å hindre smitte.

Det er også verdt å merke seg at det mye omtalte hytteforbudet oppheves fra og med 20. april. Men forbudet mot arrangementer på mer enn fem personer vil fortsatt være ulovlig, i første omgang fram til 15. juni. Det gjelder da blant annet idretts- og kulturarrangementer.

-Svært gledelig

- Aller først må jeg si at det er svært gledelig at vi gjennom en felles nasjonal dugnad har klart å få kontroll på smitten. Jeg er takknemlig overfor alle innbyggere i Sarpsborg som har bidratt til dette, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

- Så er jeg også glad for at vi om ikke så alt for lenge kan ta fatt på veien tilbake til en litt mer normal hverdag. Men jeg må understreke at situasjonen fortsatt er alvorlig. Vi må fortsatt tenke smittevern, så hold avstand, unngå grupper på mer enn fem personer og fremfor alt: Overhold reglene for karantene og isolasjon. Med reduserte smittetall og utsiktene til en oppmykning av reglene, håper jeg alle i Sarpsborg får en god påske, avslutter ordføreren.

Du kan lese mer om regjeringens nye regler her.