Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Håper å kunne tilby dose 2 til alle i løpet av august

Innhold

Håper å kunne tilby dose 2 til alle i løpet av august

06.08.2021 av Ole Christian Foss

- Alle sarpinger som har mottatt 1. dose av koronavaksinen vil trolig ha fått tilbud om dose 2 i løpet av de neste tre ukene. Dermed vil en stor del av Sarpsborgs befolkning kunne være fullvaksinert i løpet av august, sier helsesjef Øivind Werner Johansen.

Helsesjefen sier at vaksinasjonsplanen for Sarpsborg er at dose 2 fremskyndes for alle sarpinger, slik at de omkring 5000 som hadde time til dose 2 i uke 36 er fremskyndet til uke 32.
- Og fordi vi nå får flere vaksinedoser fremover vil vi forsere dose 2 vaksineringen. Vi har startet flytting av timer til dose to fra uke 36 til uke 32. Dersom antall vaksinedoser blir tilstrekkelig, regner vi med at vi kan si at de aller fleste sarpinger er vaksinert med dose 2 innen utgangen av august. Dette er gode nyheter, sier han fornøyd.

Først ferdig med dose 1

Sarpsborg var den første kommunen i Norge som hadde gitt dose 1 til alle som ønsket det. Det skjedde 2. juli. Siden da har kommunen sagt fra seg mange tusen doser slik at også andre kommuner skulle få vaksinert sine innbyggere med første dose. Dette etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet (FHI).
-Vi har hele tiden samarbeidet med FHI og fulgt deres råd. Det fortsetter vi med, forteller helsesjefen.

Stiller likt

Regjeringen åpnet tidligere i år for at kommuner kan prioritere lærere og barnehageansatte i vaksinekøen, slik at de vil ha mottatt 1. dose minst tre uker før skolestart.
- Alle innbyggere er tilbudt dose nummer 1 innen 2. juli, det innbefatter ansatte i barnehager og skoler også. Også ansatte i barnehager og skoler som arbeider hos oss, men bor i andre
kommuner er tilbudt dose 1 vaksine. Anbefalingen fra sentrale myndigheter er at alle ansatte i barnehager og skoler skal tilbys dose en i god tid før skolestart. Dette er oppfylt i Sarpsborg. En vaksinedose gir en god beskyttelse mot smitte og alvorlig sykdom, forklarer helsesjefen.
Han legger til at lærere og barnehageansatte ikke vil få noen spesiell prioritet på dose 2, ettersom Sarpsborg allerede ligger langt fremme i vaksineringen. FHI definerer alle som har fått 1. vaksinedose for minst tre uker siden som «beskyttet».
- Ansatte i barnehager og skole omfattes av den ordinære innkallingen til dose 2. Vi har ikke en egen ordning for ansatte i barnehager og skoler. Vi følger Regjeringens og FHI sine retningslinjer for vaksinasjonen, sier Werner Johansen.

Ingen drop-in

At kommunen ligger godt an med vaksinasjonen gjør også at man ikke vil lage noen drop-in-løsning i Sarpsborg, forklarer han;
- Vi baserer all vår vaksinasjon på avtalte timer. Det er ingen ventetid for dose 1 og vi sender ut sms og følger opp med telefon til de som ikke besvarer. Per i dag er 90,8% av de over 18 år vaksinert med en dose og 52,1% med to doser. Ut fra den svært gode oppslutningen har vi vurdert at vi dropper drop-in.

Leveranser

- Nå venter vi i spenning på faktiske tall på vaksineleveranser fremover, slik at vi kan sende ut tilbud til alle sarpinger som har mottatt 1. dose om å bli fullvaksinerte innen kort tid. Det er det grunn til å glede seg over, avslutter helsesjef Øivind Werner Johansen.