Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Slik blir opplegget for 3. dose

Innhold

Slik blir opplegget for 3. dose

05.10.2021 av Pål Nilsen

Sarpsborg kommune har allerede opplegget klart for å sette en tredje vaksinedose til alle som er født i 1956 eller tidligere. Dette kommer på toppen av influensavaksinen som også anbefales til denne gruppen.

Oppdatert 12. oktober med flere detaljer om planlagt vaksinasjonsopplegg og 20. oktober med informasjon om vaksinedoser i forbindelse med utenlandsreiser.

Regjeringen ga i dag klarsignal til å gi en tredje dose koronavaksine, en såkalt oppfriskningsdose, til de som er 65 år eller eldre. Det må ha gått minst fem måneder siden 2. dose og det skal gå minst en uke mellom influensavaksinen og 3. dosen. Du kan lese alle detaljene på regjeringens nettsider. 

Slik blir det i Sarpsborg

-Det er 11.262 innbyggere i Sarpsborg som nå skal tilbys en tredje vaksinedose. Vi har kastet oss rundt og fått til et godt vaksinasjonsopplegg også denne gang. Vi er spesielt glad for at de av våre ansatte som hjalp oss med massevaksinasjonen igjen stiller opp på kort varsel, forteller prosjektleder Per Bjørnar Wiig.

Slik blir opplegget:

  • Alle som bor på sykehjem eller i bofellesskap får tilbud om å sette 3. dose der de bor. Det samme vil mange av hjemmehjelpsmottakerne. Vaksinasjon vil starte allerede i uke 41
  • Innbyggere over 83 år (født i 1938 eller tidligere) får innkalling til 3. dose-vaksinasjon på vaksinasjonssenteret på Valaskjold omsorgssenter. Vaksinasjon for disse vil foregå i tidsrommet 15.-22. oktober
  • Innbyggere 65-82 år (født i 1956 til 1939) får innkalling til 3. dose-vaksinasjon på Quality hotell, så lenge det har gått minst seks måneder fra dose 2. Vaksinasjonen vil foregå i tidsrommet 3.-9. november

De fleste får time på sms

De som ikke blir vaksinert der de bor, blir innkalt til time på samme måte som tidligere. Alle får tilsendt en sms med tilbud om koronavaksine. Du må bekrefte timen ved å klikke på lenken. Om det ikke passer eller om du ikke ønsker vaksine, må du også svare ved å klikke på lenken. Her kan du se en video om hvordan du går fram. 

Det er kun Pfizer-vaksinen som så langt er godkjent gitt som oppfriskningsdose (3. dose). Selv de som har fått Moderna eller Astra Zeneca tidligere, vil nå tilbys Pfizer. Dette gir uansett god beskyttelse og skal ikke innebære økt risiko for bivirkninger.

Influensavaksinasjon

Det er også anbefalt at innbyggere i samme aldersgruppe – og noen andre – tar influensavaksinen i år, siden det er ventet betydelig influensasmitte i Norge til vinteren. I Sarpsborg vil influensavaksinen bli gitt som dropin på Quality i uke 43. Du kan lese alle detaljene om influensavaksinasjonen i Sarpsborg her. 

Det må gå minst en uke mellom influensavaksinen og den tredje dosen med koronavaksine. Sarpsborg kommune har derfor lagt det opp slik at de aller eldste får 3. dose minst en uke før massevaksinasjonen mot influensa, mens de øvrige får time minst en uke etter massevaksinasjonen.

Hva med de under 65 år?

Regjeringen har foreløpig ikke godkjent en tredje dose koronavaksine til innbyggere under 65 år, bortsett fra de som har alvorlig immunsvikt.

-Vi er forberedt på at det vil kunne komme en anbefaling om tredje dose også til de under 65 år. I første omgang er det mest aktuelt for ansatte i helsetjenesten, men vi ser ikke bort fra at anbefalingen også vil gjelde for alle andre. Uansett er vi klare til innsats så snart det gis grønt lys, sier prosjektleder Per Bjørnar Wiig.

Han minner om at det fortsatt er mulig å få både første og andre dose koronavaksine for de som ikke allerede har fått dem. Da er det bare å ringe 69 10 82 08 (mandag-fredag kl. 09.00-12.00) eller sende mail til vaksinasjon@sarpsborg.com.

Her kan du lese alt om koronavaksinasjonen i Sarpsborg.

Reise til utlandet

Mange av de som har hatt korona har kun hatt behov for én vaksinedose. Dette har gitt god nok beskyttelse og har kvalifisert til grønt koronapass. Imidlertid er det enkelte land, deriblant USA, som nekter innreise hvis du ikke har tatt to vaksinedoser. Om du skal reise til et slikt land, kan du få en ny vaksinedose hvis det har gått mer enn tre uker fra 1. dose. Ring telefonnummer 69 10 82 08 (mandag-fredag kl. 09.00-14.00), så finner vi en time til deg. Vi kan også kontaktes på mail.