Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Kommuneoverlegen om isolasjon, karantene og nærkontakter

Innhold

Kommuneoverlegen om isolasjon, karantene og nærkontakter

Publisert: 18.05.2020 Av: Ole Christian Foss

Får du påvist korona skal du i isolasjon, mens alle som har vært i nærkontakt med deg skal i karantene. Men hva er egentlig isolasjon og karantene, og når er man i nærkontakt med noen?

Det er blant spørsmålene kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergman og andre leger i kommunen stadig får fra innbyggere i kommunen.

- Får du feber eller tung pust eller hoster, så kan du være smittet av korona. Da bør du ringe korona-telefonen 902 62 442 eller fastlegen din, så de kan vurdere om du bør testes, sier kommuneoverlegen i informasjonsfilmen du kan se lenger ned i denne saken.
Dersom du testes for korona-viruset vil du vanligvis få svar på prøvene etter 1 – 2 dager. Enten får du beskjed om at du ikke har korona, eller at du er smittet.

Isolasjon

Er du smittet skal du i isolasjon. Å være i isolasjon betyr at du må holde deg hjemme. Du skal ikke gå ut fra huset ditt, bortsett fra på balkongen eller i hagen. Mens du er isolert følges du tett opp av legen din helt til du er frisk igjen. Legen opphever isolasjonen din etter retningslinjene fra Folkehelseinstituttet. For de fleste kan isolasjonen oppheves når det har gått tre dager etter at du ble helt kvitt symptomene dine og det er gått minst 8 dager fra symptomene startet.

Familiemedlemmer som bor med deg skal automatisk i karantene.
- Det er fordi at de man bor sammen med er man ofte tett på over tid og har mange felles kontaktpunkter med. Derfor er det også størst risiko for at de kan være smittet av den som er syk. Det er ikke sikkert at de er smittet og blir syke, men ved å være i karantene så unngår man at de smitter andre – hvis de skulle bli syke selv, sier Karianne Jenseg Bergman. De skal være i karantene helt til den som er syk er ute av isolasjon og minst 10 dager fra karantenen startet.

Nærkontakt

Også andre mennesker som den smittede har vært i nærkontakt med siden 2 dager før den smittede ble syk, skal i karantene.
- Smitteteamet i kommunen henter grundig informasjon fra den smittede om når symptomene startet, og hvilke personer han eller hun har vært i nærkontakt med de siste 2 dagene før symptomene startet. Nærkontakt vil si fysisk kontakt – altså gitt klemmer til, håndhilst på eller lignende. Det er også de man har vært nærmere enn 2 meter, i mer enn 15 minutter sammenhengende, forklarer kommuneoverlegen. Ved behov snakker vi også med arbeidsgiver, skole, barnehage eller pårørende. Alle nærkontakter blir så kontaktet av smitteteamet og får informasjon om at de må være i karantene i 10 dager fra siste kontakt med den smittede.

Karantene

Personer i karantene skal holde seg mye hjemme, men kan gå turer for seg selv. De kan også dra på butikken dersom det er nødvendig, og de ikke har andre til å handle for seg. Det viktigste at man holder avstand til andre og får man selv symptomer på sykdom, skal man ringe koronatelefonen eller fastlegen for vurdering for testing.

Karianne Jenseg Bergman oppfordrer alle til å følge smittevernrådene for å forhindre smittespredning.
- Hold deg hjemme hvis du begynner å føle deg dårlig. Bli hjemme til du er frisk, pluss 1 dag til. Får du luftveissymptomer som hoste, tungpust eller feber så ring fastlegen din eller korona-telefonen for å få vurdert om du bør testes for korona. Så er det viktig å vaske hendene, ofte og grundig. Og ikke minst, husk å holde avstand. Vær minst 1 meter fra de du ikke bor sammen med, og gjerne 2 når det er mulig, sier hun.