Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Kommuneoverlegens råd for 17. mai-feiringen

Innhold

Kommuneoverlegens råd for 17. mai-feiringen

11.05.2021

Det blir en annerledes 17. mai, men heldigvis kan vi være litt flere sammen en før. Her er kommuneoverlege og virksomhetsleder Karianne J. Bergmans råd og anbefalinger.

De tre viktigste reglene

De tre viktigste reglene er fortsatt:

  • Hold avstand
  • Bli hjemme om du er syk og ta en test
  • Vask hendene ofte

Les mer om 17. mai her

 

Hvor mange gjester kan jeg ha på 17. mai?

Nå er det sånn at smittetallene går nedover, og da kan man åpne for å ha mer besøk enn tidligere. Så nå er det sånn at du kan ha fem gjester hjemme, enten inne i huset eller leiligheten din – eller ute i hagen.
Vi anbefaler at man er ute, om man har mulighet til det.

  • Hvis alle gjestene kommer fra samme familie, kan dere også være mer enn fem. For eksempel hvis det er to voksne som har fire barn, så kan alle de komme på besøk til en annen familie.
  • Hvis noen av gjestene er vaksinerte, så teller ikke de med i antallet. Det gjelder både de som er fullvaksinerte, eller de som har fått en dose og at det har gått mer enn tre uker siden de fikk den første dosen
  • Hvis noen av gjestene har hatt korona tidligere og hvis de har hatt det de siste seks månedene, så teller heller ikke de med i de fem du kan ha

Husk at avstand fremdeles er viktig, så ikke ta imot flere hjemme enn det du har plass til for at dere skal kunne holde en meters avstand.

Kan jeg ha flere selskap i løpet av dagen?

Treffer du flere grupper i løpet av en dag, så anbefaler vi at dere treffes utendørs og passer på å ha god avstand mellom dere.

Hvor mange kan vi invitere til en privat samling utendørs på et offentlig sted?

Hvis man skal ha et arrangement på et offentlig sted, må det være en ansvarlig arrangør som står for dette. Arrangøren har ansvaret for at smittevernreglene opprettholdes. Da kan man ha inntil 20 personer utendørs, og inntil ti personer innendørs.

Kan vi ha en klassefest utendørs på 17. mai?

Barnehage-kohorter og barneskole-kohorter kan treffes hele kohorten, uavhengig av hvor mange man er. Da kan det være med det antallet foreldre man trenger, for eksempel to-tre stykker for å kunne arrangere en sånn samling.

Kan vi ha et privat 17. mai-tog i nabolaget?

17. mai-tog er et arrangement. Og på private arrangementer utendørs, så er det maks 20 deltagere. Det inkluderer også publikum. Det vil si at man ikke kan annonsere det, hvis man skal ha et sånt tog. For da vil det kunne tiltrekke seg mange mennesker. Husk at avstand er viktig også her.