Hopp til hovedinnholdet

Nyhetsarkiv om korona

>Lemper på koronaregler

Innhold

Lemper på koronaregler

12.10.2020

I dag lempes det på koronareglene. Les hva det innebærer for alle i Sarpsborg kommune.

Det var på en pressekonferanse 30. september at helse- og omsorgsminister Bent Høie fortalte om oppmykning av koronareglene. De vil gjelde i hele landet, bortsett fra i områder med stor smittespredning.

Få smittetilfeller

I Sarpsborg er det registrert få smittetilfeller de siste ukene. 5 nye tilfeller i forrige uke, 2 uka før og 3 uka før der. Ved det store smitteutbruddet i september ble det registrert 116 nye smittetilfeller på to uker.

-Siden vi ikke opplever noe lokalt utbrudd i Sarpsborg nå, vil vi kunne forholde oss til de nye reglene fra regjeringen. Det gir blant annet mulighet for flere personer på utendørs arrangementer, åpning av masseidrett og utvidet skjenking, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.

Breddeidrett

Fra og med i dag, 12. oktober gjenåpnes breddeidretten for voksne over 20 år for normal trening. Idrettsforbundet har laget en opptrappingsplan for hvordan breddeidretten skal gjenåpnes. Det er fase 1 som nå starter. I denne åpnes det opp for blant annet spill i enkelte lavere divisjoner og i 20-25-årsklassene i storidretter som fotball, håndball og ishockey, og for aktivitet i 20-25-årsklassene i sporter som dans, bryting, judo og annen kampsport. Du kan lese detaljene i Idrettsforbundets gjenåpningsplan her.

Inntil 600 utendørs

Det er nå tillatt med inntil 600 personer tilstede på utendørsarrangementer. Det er en rekke forhold som må oppfylles, som at det ikke skal være større grupper enn 200 personer. Det skal være minst to meters avstand mellom personer i ulike grupper og minst en meter mellom hver person. Innendørs opprettholdes maksgrensen på 200 personer. Du kan lese mer om reglene for gruppestørrelser her.

Skjenking

Den nasjonale skjenkestoppen oppheves fra midnatt natt til tirsdag 13. oktober. Det betyr at skjenkestedene ikke lenger må stenge kl 24. Serveringssteder med skjenkebevilling må holde oversikt over hvem som er til stede.

Serveringssteder og arrangører må sikre at det er minst en meter mellom sitteplassene eller ett ledig sete mellom fastmonterte seter når gjestene og publikum booker og ankommer. Så kan de som er i samme husstand sette seg ved siden av hverandre hvis de ønsker det når de kommer til stedet. På arrangementer med fastmonterte seter er det tilstrekkelig med et ledig sete mellom publikummere på samme seterad.

Reiser

Regjeringen anbefaler fortsatt å unngå unødvendige reiser til utlandet. Alle som kommer til Norge fra utlandet, med unntak av gitte områder i Norden/Europa med tilstrekkelig lav smittespredning, skal være i hjemmekarantene i 10 døgn. Se FHI sine sider for oppdatert informasjon ihht røde/gule områder.

-Alle må hjelpe til

-Det er flott at vi nå ser muligheten for å åpne ytterligere opp. Samtidig må vi minne om at vi alle fortsatt må hjelpe til for at koronasmitten er under kontroll slik at vi unngår nye lokale utbrudd som gjør at vi må stenge ned. Husk derfor på å holde avstand, ha gode hoste- og håndhygiene og hold deg hjemme når du er syk, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.